Mysterieuze paal in Groot Dochteren is ontluchter van waterschap

0
(foto: LochemsNIeuws)

LOCHEM/GROOT DOCHTEREN – Het mysterie van de paal op de akker in Groot Dochteren is opgelost, mede door reacties van lezers op de Facebookpagina van LochemsNieuws. Het gaat om een ontluchter van het Waterschap Rijn en IJssel. Dit heeft alles te maken met de inmiddels gerepareerde breuk in een persleiding bij Lochem.

Bij het transporteren van afvalwater worden gassen geproduceerd (net als in het menselijk lichaam). Rioolgemalen pompen deze gassen en lucht mee met het afvalwater. Bij grote hoeveelheden moeten de leidingen soms ontlucht worden. Dit gaat via een aantal ontluchtingspunten in de persleiding.

Handmatig
Dit gaat meestal automatisch. Maar toen de leiding na reparatie weer in gebruik kon worden genomen, zat er logischerwijs heel veel lucht in. Daarom is gekozen voor ‘handmatige’ ontluchting met installaties zoals bij Groot Dochteren. Dit gebeurt op nog een paar plekken. Een lezer meldde op Facebook ook zo’n installatie te hebben gespot bij Eefde. Via deze weg kan het verloop van de ontluchting beter worden gemonitord.

Het Waterschap Rijn en IJssel heeft een blog bijgehouden over de gebeurtenissen rond de Berkel bij Lochem. Lees het HIER. Bij de update van 15 november wordt gemeld dat de leiding ontlucht moest worden.

Reacties
De vraag op deze site leverde vooral op Facebook veel reacties op. Jan Polman van het waterschap kwam donderdag al met het verlossende woord. Zijn verhaal over de ontluchting is inmiddels bevestigd door de afdeling communicatie van Rijn en IJssel.

Op het bericht op onze website kwam ook de suggestie van iemand dat het zou gaan om een ontluchter voor de gastransportleiding die eveneens dichtbij het spoor loopt. Goed gedacht, maar net niet goed dus. Andere reacties op Facebook waren meer grappig van aard, zoals boringen naar olie of gas. Dat leidde onder meer tot de geweldige slogan:

‘Van Slochteren naar Dochteren’

 /