Muzemantel: jaren ‘in de week’ en nu eindelijk van start

0
Appie Daalmeijer en Stef Woestenenk zingen Bertha Stern toe bij de start van Muzemantel. (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – In Lochem is woensdagmiddag (1/2) het project Muzemantel gelanceerd. Het idee is dat getrainde ‘muzebrengers’ letterlijk hun kunsten vertonen aan ‘muzevragers’. De vragers zijn kwetsbare mensen in een moeilijke levensfase. De brengers kunnen bijvoorbeeld muzikant, clown, danser of voorlezer zijn. Het project is een idee van Gerthe Lamers dat onder vleugels van de stichting FitArt tot bloei is gekomen.

Idee
Gerthe Lamers – ook bekend van het Cultureel Café en als voormalig cultuurmakelaar van de gemeente Lochem – kreeg het idee al zo’n 14 jaar geleden toen een ernstig zieke vriendin niet aanwezig kon zijn bij een huiskamerconcert van een zigeunerorkest. De muzikanten waren destijds bereid om de zieke thuis te bezoeken. Lamers zag hoe goed het haar vriendin deed en bedacht dat je de muzen veel vaker bij mensen thuis zou moeten kunnen brengen. 

Getraind
Zo is Muzemantel geboren. De eerste 9 mensen zijn getraind voor het werk en binnenkort volgen er nog 14. Dat zijn deels vrijwilligers en deels professionele hulpverleners die een kunstvorm betrekken bij hun werk.

Match
Het is maatwerk. Bij elke vraag wordt het geschikte aanbod gezocht. Woensdagmiddag maakten Gerthe Lamers en wethouder Trix van der Linden in de foyer van de schouwburg de eerste match. Mevrouw Bertha Stern kreeg een zeer persoonlijk mini-concert van de Lochemse muzikant Ap Daalmeijer en zijn kompaan Stef Woestenenk. Ze zijn ook bekend als het duo Appie & Stef. Ze speelden het nummer Heartbeat van Buddy Holly.

Stevig
Muzemantel heeft overigens een ‘stevig’ comité van aanbeveling. Naast de Lochemers Ap Daalmeijer en Rien Wulffraat zijn tv-presentator en theologe Jacobine Geel, hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en theatermaakster Adelheid Roosen erin vertegenwoordigd.

Aanvragen
Mensen kunnen een muzevraag voor zichzelf stellen of voor iemand in hun omgeving waarvan ze denken dat ze daar een oppepper van krijgen. Het is niet aan leeftijd gebonden en ook mantelzorgers kunnen gebruik maken van Muzemantel.

Meer informatie op muzemantel.nl. Aanvragen kunnen op werkdagen tussen 9 en 12 uur worden gedaan via 0573-254444. Dat is het telefoonnummer van Welzijn Lochem. 

De Muzemantel is ook te vinden op Facebook.

(bron: muzemantel.nl)