Mogelijk vakantiewoningen in kasteel Hackfort

0
Kasteel Hackfort bij Vorden. (bron: commons.wikimedia.org)

VORDEN – Natuurmonumenten is eigenaar van kasteel Hackfort bij Vorden en overweegt vakantieappartementen te realiseren in het kasteel. Verder moeten de verhuur van de foyer, de Westerholtzaal én de permanente verhuur van een appartement geld in het laatje brengen.

Niets staat nog vast, maar de combinatie van bovengenoemde activiteiten lijkt voorlopig het beste te scoren als het gaat om haalbaarheid. Momenteel wordt alles doorgerekend en pas als ook de financiering rond is, worden de vergunningprocedures gestart. Eventuele gasten voor de vakantie-appartementen worden niet voor 2018 verwacht.

Huurcontracten
De kwestie is actueel omdat de langjarige huurcontracten van de woningen in het kasteel aflopen. Natuurmonumenten staat voor de taak om een goede nieuwe invulling te vinden voor het kasteel. Voorop staat dat het pand meer beleefd kan worden en dat de cultuurhistorische waarden gerespecteerd worden. Maar de nieuwe functies moeten ook voldoende geld opleveren voor de instandhouding van Hackfort.

Renovatie
Natuurmonumenten heeft het kasteel sinds 1981 in bezit. In 1983 zijn er 4 appartementen en een kantoorappartement gerealiseerd. De van Van Westerholtzaal en de foyer zijn toen gerenoveerd. Een nieuwe renovatie is noodzakelijk.

Parkeren
Bij de ontwikkeling van de nieuwe plannen wordt ook de parkeersituatie onder de loep genomen. De omgeving van Hackfort is een geliefde wandelomgeving. De parkeerplaats is dan ook regelmatig te klein, met als gevolg dat bezoekers hun auto in de berm parkeren.

De appartementen die door de vaste bewoners worden verlaten worden in de periode van plannenmakerij tijdelijk verhuurd. Ook de zalen in het kasteel zijn gewoon te huur voor bijeenkomsten. Er worden dit jaar nog een aantal activiteiten georganiseerd. In september worden weer rondleidingen aangeboden.