Meerderheid raad: ‘Herstel scheve stoeptegel mag niets extra’s kosten’

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Vraag een willekeurige Lochemer want hem of haar het meest stoort in de gemeente en de kans is groot dat het antwoord gaat over slechte wegen, scheve stoeptegels en slecht onderhouden plantsoenen. De kwaliteit van de openbare ruimte kortom. Er ligt nu een beheersplan dat het volgens vriend en vijand in zich heeft om daar verbetering in te brengen. Maar maandagavond bleek dat de meerderheid van de gemeenteraad daar geen cent extra voor over heeft.

Het was voor de neutrale toehoorder een wat wonderlijke ontwikkeling. VVD-wethouder Eric-Jan de Haan oogstte eerder raadsbreed complimenten voor het eerste grote beleidsplan dat hij eigenhandig naar de eindstreep brengt. Zijn eigen VVD – gesteund door GB, GL en CDA – kwamen tot ieders verrassing met een amendement dat een streep zet door het extra budget dat nodig is voor meer kwaliteit, sneller reageren en beter luisteren naar de burger.

Lees HIER een eerder artikel over het beheersplan.

Het nieuwe Integraal Beheersplan Openbare Ruimte (IBOR) kost 466.000 euro extra. Dat is 6% van het budget voor de openbare ruimte in de gemeente. Dat hele budget bedraagt 7,7 miljoen, ofwel zo’n 10% van de totale begroting van de gemeente Lochem. De indieners van het amendement zeggen feitelijk: ‘Ga efficiënter werken en doe het binnen bestaand budget’.

Meer met minder

De Haan begon zijn reactie richting VVD-fractievoorzitter Erik Haverkort met te zeggen dat het hem wat vreemd voorkomt dat je iets extra’s moet doen met minder geld. Hij gaf aan dat van de 7,7 miljoen voor de openbare ruimte ook de gladheidsbestrijding en de riolering betaald moet worden. Dat zijn vrij onvoorspelbare uitgaven.

Onder druk van de meerderheid die het wijzigingsvoorstel steunde kon de wethouder niet veel anders dan beloven dat hij de ‘inspanningsverplichting’ aangaat om de verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte uit bestaande middelen te financieren.

Waarschuwing

Omdat er nog andere voorstellen volgden waarin onder meer werd aangedrongen om voorzieningen voor speciale doelgroepen én een hogere uitvoeringssnelheid, waarschuwde De Haan dat hij indien nodig alsnog bij raad aanklopt voor meer geld.

PvdA en D66 stemden tegen het amendement. Meedenken met Lochem (MmL) stemde voor. De PvdA liet weten het een goed beheersplan te vinden dat extra budget verdient. D66 was ook kritisch. Fractievoorzitter Hamp Harmsen zei: ,,Het is geen rocket-science; als je een kwaliteitsimpuls wilt dan kost dat geld. Als je dat niet beschikbaar stelt betekent dat dat je elders iets moeten laten.”

Reactie PvdA

Na de vergadering zei PvdA-fractievoorzitter Jos Israel dat hij de VVD niet begrijpt. ,,De VVD heeft tijdens de verkiezingscampagne erg gehamerd op de openbare ruimte. ,,Ze waren zelfs met een hogedrukspuit in de weer om de gemeente schoner te maken. Wethouder Eric-Jan de Haan heeft een heel reëel plaatje gepresenteerd waarmee je het kwaliteitsniveau daadwerkelijk omhoog kunt krijgen. En nu valt nota bene zijn eigen partij hem af.”

Het valt Israel vooral tegen omdat juist die kwaliteit achteruit holt en dat heel veel mensen daar ontevreden over zijn.