Maandag start schoonmaakoperatie van de Berkel

0
Het depot waar het afvalwater tijdelijk wordt opgeslagen (foto: LochemsNieuws)

(dit bericht is afkomstig van onze mediapartner LokaalGelderland)
LOCHEM –Het Waterschap Rijn en IJssel begint maandag met het schoonmaken van de Berkel bij Lochem. Door de leidingbreuk van 3 weken geleden zijn miljoenen liters melkspoelwater van FrieslandCampina in Lochem en Borculo in de rivier gestroomd. Het ecosysteem in een deel van de Berkel is ernstig aangetast. 

Enkele dagen nadat de leidingbreuk werd ontdekt is het water via pompen naar een reservoir van Rijkswaterstaat aan de Kanaaldijk geleid. Met name een deel van de rivier dat werd afgedamd is zwaar ontregeld. Vissen zwemmen er niet meer en hoe de waterfauna eraan toe is, is onbekend.

Baggeren

Vandaag (vrijdag 23/11) startte de waterbeheerder met de voorbereidingen. Een grote baggerboot gaat het slib van de bodem opzuigen. Om te zorgen dat de boot zijn werk kan doen, wordt vers water aangevoerd vanuit het Twentekanaal. Als dit is afgerond wordt stuw de Hoge Weide weer geopend en kan het water weer als normaal door de Berkel stromen.

Als de sliblaag is verwijderd kan de natuur zich sneller herstellen, zo is het idee. Het zuurfstofgehalte van het water is ook op eigen kracht al weer wat toegenomen.