Lokale media kunnen tot 19 april steun vragen

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Lokale media kunnen tot uiterlijk zondag een aanvraag indienen voor steun uit het stimuleringsfonds van 11 miljoen dat het Rijk beschikbaar heeft gesteld. Dit geldt voor huis-aan-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen die door de corona-crisis hun reclame-inkomsten sterk zien teruglopen. Online uitgaven, zoals LochemsNieuws, kunnen geen aanspraak maken op overheidssteun.

Het gaat om een eenmalige bijdrage met een ondergrens van € 4.000 voor een periode van 3 maanden; van 15 maart tot en met 14 juni. Lokale media moeten zelf hun aanvraag indienen tussen 11 tot en met 19 april bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. De huis-aan-huiskranten ontvangen € 0,66 maal de grootte van de oplage en lokale omroepen € 0,33.

Niet voor nieuwssites

LochemsNieuws en veel andere online nieuwssites zien net zo goed de lokale adverteerders weglopen, maar de uitgevers mogen geen beroep doen op het fonds. Op LochemsNieuws staan momenteel alleen nog advertenties die via Google worden geplaatst. Dit levert hooguit enkele euro’s per dag op. Lokale adverteerders, die voor de crisis de weg naar LochemsNieuws juist goed hadden gevonden, adverteren momenteel niet.

Tijdens de crisis is het aantal donaties van lezers wel toegenomen maar onvoldoende om de wegvallende advertenties te compenseren. Tijdens de corana-crisis is het aantal bezoekers van sterk toegenomen. In de afgelopen 28 dagen hebben 29.000 bezoekers in totaal 62.000 keer op berichten geklikt.

Belangrijker rol

Websites met lokaal nieuws nemen in steeds meer gemeenten een belangrijke plek in omdat dagbladen zich steeds verder terugtrekken. Verenigingen en ondernemers kunnen hun (kleine) nieuws er bijna niet meer kwijt. En vaak doen de dagbladen ook geen verslag meer van gemeenteraadsvergaderingen waardoor hun klassieke rol als waakhond van de lokale democratie grotendeels vervalt. Lang niet overal wordt die rol overgenomen door weekbladen of nieuwssites. In de gemeente Lochem doen de Berkelbode en LochemsNieuws dit overigens wel.

Meer informatie over het stimuleringsfonds: www.svdj.nl/steunfonds/

LochemsNieuws steunen? Klik op de donatieknop onder dit bericht.