LochemsNieuws slachtoffer van DDoS-aanval

0
Het mondkapje is vanaf 1 december verplicht (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – LochemsNieuws was – en is mogelijk nog steeds – slachtoffer van een DDoS-aanval. De website was zo’n 30 uur onbereikbaar. Op dit moment is de site in een beveiligde modus weer te bekijken maar nieuwe berichten zijn lastig te plaatsen. Bezoekers krijgen vaak eerst een (Engelstalig) bericht over een browsercheck en moeten mogelijk bewijzen dat ze ‘een mens’ zijn.

Voor de bezoeker vormt de huidige situatie geen bedreiging. Het gaat niet om een virus die andere apparaten kan besmetten.

Problemen nog niet voorbij

De komende ‘donkere’ dagen proberen we de zaak vlot te trekken maar het kan af en toe nog tot uitval komen en het aantal berichten is mogelijk minder groot dan gebruikelijk. Publiceren kan momenteel alleen via omwegen en dat kost veel tijd. Ook vallen afbeeldingen bij berichten soms weg.

Aangifte

Het is al de tweede keer dit jaar dat LochemsNieuws wordt aangevallen, hoewel bij de eerste keer niet waterdicht aangetoond kon worden dat het een DDoS (Distributed Denial of Service) was. Nu is dit overduidelijk wel het geval. Omdat dit strafbaar is, worden nu de gegevens verzameld en wordt aangifte gedaan bij de politie.

Een dergelijke gerichte aanval kan tegenwoordige voor niet al te veel geld worden gekocht bij cybervandalen en – criminelen. Het komt voor dat concurrerende webshops elkaar bestoken of dat boze klanten een bedrijf willen raken. Helaas komt het ook voor bij media-websites.

Motief

De redactie van LochemsNieuws kan zich geen recente ‘aanvaringen’ herinneren, dus een motief is niet zomaar aan te wijzen. Er hoeft overigens niet altijd sprake te zijn van een motief. DDoS-aanvallen worden ook uitgevoerd door onverlaten die het ‘voor de lol’ doen en daarbij willekeurige doelwitten kiezen. Dan is het een hinderlijke vorm van digitaal belletje trekken.

Preventie

DDoS aanvallen komen heel vaak voor en er is in preventieve zin bijna niets tegen te doen, behalve het tijdig ontdekken en de aanval proberen af te slaan. Dat is in dit geval duidelijk niet gelukt. Bovendien zijn voorzieningen die de gevolgen van zo’n aanval kunnen verzachten – zoals veel brandbreedte – tamelijk duur en dat is voor een kleine website als LochemsNieuws niet haalbaar. De kosten voor beveiliging zijn nu al erg hoog voor een ZZP-project als deze.

Help mee

Iedereen kan een beetje meehelpen om dit soort aanvallen te beperken. Zorg voor een goede virusscanner op PC, laptop en smartphone. Een DDoS aanval wordt namelijk mogelijk doordat vele geïnfecteerde apparaten op commando allemaal tegelijk hetzelfde webadres gaan oproepen. Daar stort de website – of de server waar deze op staat – van in. De server waar LochemsNieuws op staat, staat overigens in Delfzijl.