Lochemse kunstschilder Toon Klaver (90) overleden

0
Toon Klaver (c-CC0)

LOCHEM – De bekende Lochemse kunstschilder Toon Klaver is afgelopen vrijdag (17 maart) op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was tot het laatst aan het werk in zijn atelier aan de Blauwe Torenstraat in de binnenstad van Lochem. De laatste jaren was hij nagenoeg blind, maar het schilderen kon hij naar eigen zeggen niet laten. Toon Klaver is 90 jaar geworden.

Toon Klaver werd op 20 januari 1933 geboren in Hengevelde. Al snel bleek dat hij goed was in tekenen. Op de Ambachtsschool in Enschede kon hij het goed vinden met tekenleraar Bram Middelhoek, die hij bewonderde. Na die opleiding werkte hij enige tijd als huisschilder voor het bedrijf van zijn vader. Daar zag hij geen toekomst voor zichzelf en hij koop voor een opleiding aan de kunstacademie in Enschede, die toen nog AKI heette.

Decorschilder

In het na-oorlogse Hengevelde werkte de Lochemse decorschilder Henny van Oortmarssen voor de toneelvereniging in het dorp. Toon Klaver raakte met de schilder aan de praat. Zijn belangstelling was kennelijk zo duidelijk dat Van Oortmarssen Klaver uitnodigde om hem te helpen. Dat bracht hem voor het eerst in een echt atelier. Daar werden veel decors en zelfs bioscoopreclames geschilderd. Zijn ervaring als decorschilder kwam later goed van pas toen, tijdens de viering van 750 jaar Lochem in 1983, de oude Walderpoort moest worden nagemaakt op de kop van de Walderstraat.

Toon Klaver tekende en schilderde veel. Door zijn vriendschap met de Franse kunstenaar Markiel kwam hij bijna jaarlijks in Frankrijk. Hij schilderde op verschillende plekken in het land en bezocht aan het eind van elke reis zijn vriend in Parijs. Naast schilderen was Klaver lijstenmaker en een gewaardeerd restaurateur.

lees verder onder de afbeelding…

De Lochemse kerktoren gezien vanaf de Noorderbleek van Toon Klaver (bron: beeldcollectie Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem)

Opdrachten

In die laatste hoedanigheid kreeg hij de nodige prestigieuze opdrachten. Zo wekte hij aan het Chinese behang in kasteel Drakensteyn, in opdracht van prinses Beatrix. En aan plafondschilderingen in Slot Zeist. In Amsterdam verbleef hij langere tijd voor de restauratie van de orgelluiken van de Nieuwe Kerk.

In 2008, toen Toon Klaver 75 jaar werd, hield de Stichting Dag Lochem een overzichtstentoonstelling in het voormalige postkantoor aan de Markt. Bij die gelegenheid verscheen ook het boek ‘Toon Klaver Schilder’. In 2018 wad er nog een tentoonstelling in Het Stadshuus. Hij gaf zelf aan zo’n tentoonstelling erg lastig te vinden. Het selecteren van werk, maar vooral dat hij dingen uit handen moest geven, vielen hem zwaar. Hij niet van gedoe, vertelde hij tijdens die laatste tentoonstelling.

Blind

Aan één oog was hij al lang blind, maar sinds 2014 ging ook zijn andere oog snel achteruit. De afgelopen jaren was hij nagenoeg helemaal blind maar bracht desondanks nog veel tijd door in zijn atelier, met uitzicht over de daken van de Lochemse binnenstad. Naast schilderijen maakte hij tijdens zijn lange loopbaan ook enkele beelden.

Toon Klaver was ook bekend als imker en in zijn vrije tijd – en toen hij het nog kon zien – mocht hij graag een potje biljarten. Al sinds 1955 woont de schilder in Lochem. Hij trouwde in 1961 met Jo Groothuis (1938), die eveneens uit Hengevelde kwam. Het stel kreeg twee kinderen.

Geraadpleegde bronnen:
MijnGelderland.nl
Wegdamnieuws.nl
Boek ‘Toon Klaver Schilder’. Uitgave Stichting Dag Lochen | Boekhandel Lovink (2008)