Lochemse hamvraag: Wie is de huisnummerdief?

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Is het een bijzondere vorm van kleptomanie? Een rare verzamelwoede? Wat het ook is; er worden huisnummers van Lochemse woningen geschroefd. Alleen al bij woningcorporatie Viverion kwamen in de afgelopen maanden 16 meldingen van verdwenen nummerplaatjes binnen.

Aangifte

De redactie van LochemsNieuws kreeg de afgelopen dagen uit twee afzonderlijke bronnen signalen dat er huisnummers zijn gestolen. Omdat het in beide gevallen sociale huurwoningen betrof werd Viverion gevraagd of dit op grotere schaal voorkomt. Een intern onderzoek bij Viverion bracht maandag (16/9) aan het licht dat er recentelijk maar liefst 16 meldingen uit 6 verschillende straten zijn binnengekomen. ,,Het is dus een trend en wij hebben daarom besloten om aangifte te doen bij de politie”, aldus een woordvoerster van de corporatie.

21 euro per keer

Nieuwe bordjes ophangen kost Viverion telkens 21 euro. Het fenomeen doet zich alleen in Lochem voor en niet in andere plaatsen waar Viverion woningen bezit. Het is niet aannemelijk dat de dader(s) het uitsluitend op de woningstichting heeft/hebben gemunt, dus de kans is groot dat ook bij particuliere woningen huisnummers van de muur zijn geschroefd.

Oproep

Omdat duidelijk is dat het geen incidenten zijn, is van de al gemelde gevallen collectief aangifte gedaan. De woordvoerster roept mensen die hun huisnummer missen op om zelf aangifte te doen bij de politie. Voor huurders van Viverion is het uiteraard zaak dit ook te melden bij de verhuurder.

Bezorger

Het kan soms lang duren voordat zo’n diefstal wordt ontdekt. Wie kijkt er tenslotte regelmatig naar zijn of haar eigen huisnummer? In één geval kwam een bewoner er pas achter toen een bezorger aanbelde om te vragen of hij aan het juiste adres was. ,,Ik ging aan mezelf twijfelen. Ik moest er foto’s van mijn huis bij pakken om zeker te weten dat het huisnummer er is geweest.” Dat bleek het geval. ,,Hoe lang mijn nummer al weg is kan ik niet zeggen”, aldus de bewoner.

Melding

Ook het nummerplaatje kwijt? Meld het bij de politie en laat ook onder dit artikel of op onze Facebookpagina een reactie achter, liefst met straatnaam. Het nummer vermelden is niet nodig en niet verstandig. Mogelijk kan zo een beeld worden verkregen van de omvang van dit wonderlijke fenomeen. We willen uiteraard ook graag weten of dit ook elders in de gemeente speelt.