Lochem: Debat over minder aandacht voor lokaal nieuws

0
Foto ter illustratie. (bron: pixabay.com)

LOCHEM – De Lochemse internetzender Radio573 houdt op donderdag 2 maart een debat rond de vraag hoe het komt dat de (klassieke, landelijke) media steeds minder aandacht hebben voor lokaal nieuws. Het debat met lokale, regionale en landelijke mediavertegenwoordigers wordt geleid door Frenk van der Linden (o.a. Volkskrant/NTR-Radio).

Democratie
Radio573 organiseert het debat in samenwerking met weekblad Extra Nieuws en LochemsNieuws.nl. Er wordt onder meer gepraat over de gevolgen voor de kwaliteit van de lokale democratie door de tanende belangstelling van landelijke media voor lokaal nieuws. Ook het feit dat steeds meer landelijke en regionale media in buitenlandse handen komen wordt besproken.

Oorzaken
Er wordt gezocht naar de oorzaken, waaronder het gegeven dat reclame-inkomsten voor gedrukte media afnemen en voor online-media minder opbrengen. Uitgevers besparen hierdoor op de kosten en dit wordt vaak bereikt door het verminderen van het aantal journalisten en het minder betalen aan freelancers. Ook voor goede onderzoeksjournalistiek is steeds minder geld beschikbaar. Het gevolg is vervlakking. Media worden te vaak doorgeefluik in plaats van waakhond.

Consument
Anderzijds is het een feit dat consumenten niet meer willen betalen voor nieuws in de vorm van abonnementen. Ze halen hun nieuws van internet of van sociale media. Duiding en selectie vallen daardoor weg en het gevaar van nepnieuws ligt altijd op de loer.

Het ultieme doel van het debat is: Waar is het misgegaan en hoe we het tij nog keren?

Vol-is-vol
Het debat wordt gehouden in het Stadshuus in Lochem en begint om 20.00 uur. Publiek is welkom. De toegang is gratis, maar vol-is-vol.

 

Het vakblad voor journalisten Villamedia maakte al melding van het debat