Lochem bij 24 gemeenten met nul coronaboetes

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – Lochem is een van de 24 gemeenten in het land waar geen coronaboetes zijn uitgedeeld. Dat stelt RTL-Nieuws op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie. Ook de gemeenten Voorst en Bronckhorst deelden geen boetes uit voor het overtreden van de noodverordening.

Een kaart met de cijfers van alle Nederlandse gemeenten is te vinden op de website van RTL-Nieuws.

Het gaat om zogeheten strafrechtelijke boetes die zijn opgelegd aan personen. Bedrijven tellen niet mee. Het gaat om overtreding van de regels uit de noodverordening, zoals de anderhalvemeterregel en de groepsgrootte. Het zijn overtredingen waarvoor, voor volwassenen, een boete geldt van 390 euro. RTL meldt per gemeente ook hoeveel bekeuringen zijn uitgeschreven voor het niet dragen van een mondkapje. Dit scoort op veel plaatsen sowieso een nul omdat die regel lang niet overal geldt.

Cijfers per 100.000 inwoners

RTL berekende hoeveel boetes er per 100.000 inwoners werden opgelegd. Hierbij springt de gemeente Zaltbommel eruit. Daar zijn 118 mensen beboet. Dat komt neer op 408 per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: In Rotterdam is dit 218.

In Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, waaronder ook Zaltbommel valt, zijn relatief veel boetes uitgedeeld. In die regio is burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen de voorzitter. Die rol vervult hij ook bij het Landelijk Veiligheidsberaad. In die hoedanigheid is hij het gezicht van de handhaving in Nederland geworden. Ook zijn eigen gemeente staat in de top-3.

Buurgemeenten

In de regio scoort Deventer in zowel absolute als relatieve zin het hoogst. Daar werden 185 boetes geteld (183,7 per 100.000). Uit Zutphen zijn 33 (68,8) meldingen geregistreerd en in Rijssen-Holten 10 (26,2). In Berkelland waren het er 4 (9,1) en in Hof van Twente 1 (2,9). Zoals gemeld staat de teller in Lochem, Bronckhorst en Voorst op nul.