Laren maakt zich op voor revusical De Oogst

0
(bron: PR revusical)

LAREN – Zo’n 50 mensen werken in Laren al sinds afgelopen september aan de revusical ‘De Oogst’. In april zijn er vijf uitvoeringen in de kerkzaal van het Kulturhus. Op vrijdag 3 maart worden de kaarten verkocht en dan krijgen bezoekers alvast een indruk van de sfeer van de show met toneel, muziek en dans. Het verhaal is geschikt voor alle leeftijden en strekt zich uit over meerdere generaties.

Dat verhaal is geschreven door Ria Langeler die ook de artistieke leiding op zich heeft genomen. Dat heeft ze vaker met succes gedaan, in Laren en daarbuiten. In 2019 was er ook al eens een revusical, toen onder titel ‘Invidia’. De organisatorische opzet is best bijzonder. Er is geen sprake van een vereniging maar van particulier initiatief. Het geheel valt onder de paraplu van het Kulturhus, dat ook financieel garant staat, maar functioneert verder zelfstandig. Naast een bestuur zijn er zeven werkgroepen voor toneel, muziek, dans, grime, decor, kleding en licht en geluid.

Verhaal

Het verhaal van ‘De Oogst’ speelt grotendeels in de jaren ’60, met flashbacks naar de tijd rond 1945. Toen was de jonge Emma ongeveer 20 jaar. Haar keuzes van toen hebben hun weerslag op haar leven, zo’n 23 jaar later, als ze zelf kinderen heeft. Ria Langeler heeft voor het verhaal gebruik gemaakt van belangrijke maatschappelijke ontwikkeling in de jaren rond 1968. Abortus, Dolle Mina en hippies zijn daar enkele voorbeelden van.

“Die tijd leent zich goed voor zo’n productie omdat het qua muziek, kleding en sfeer heel herkenbaar is neer te zetten”, zegt de regisseuse. Die muziek bestaat meest uit bestaande nummers uit die tijd die zijn gekozen omdat ze passen bij het verhaal. De nummers hielden hun originele Engelse teksten, maar in één geval is er een Nederlandse tekst aan toegevoegd. De muziek wordt tijdens de voorstellingen live uitgevoerd door de band New Vintage in samenwerking met Sing-it!.

Jongeren

Aan de productie werken veel jongeren mee. Op de vraag hoe je zoveel mensen bij elkaar krijgt zegt Britt Stegeman, die de PR op zich heeft genomen: “Dat is wel het mooie van Laren. Iedereen kent wel iemand die iets kan. Tijdens een bespreking, als aan de orde komt dat we iemand nodig hebben met bepaalde vaardigheden, roept altijd wel iemand dat hij of zij wel iemand kent.”

Ria Langeler kijkt tevreden terug op een recente oefenavond waarbij alle disciplines bij elkaar kwamen. “Daar werd ik heel blij van. Het is prachtig om te zien hoe de werkgroepen hun taak heel serieus nemen en daar heel druk mee zijn. Het is mooi om die betrokkenheid te zien. Dat geeft vertrouwen.”

Alle leeftijden

Op de vraag voor welke doelgroepen ‘De Oogst’ geschikt is, volgt een eensgezind antwoord: “Voor alle leeftijden.” Voor de oudere generatie is de sfeer van de jaren ’60 herkenbaar en jongeren herkennen vast de thema’s en levensvragen die aan de orde komen. “Het viel me op dat veel thema’s van toen ook nu weer spelen. Alles lijkt terug te komen. Kijk naar de discussie over abortus en vrouwenrechten in de Verenigde Staten”, aldus Ria Langeler. Ze meldt alvast dat ‘De Oogst’ een open einde kent, dat bedoeld is om het publiek aan het denken te zetten.

Een productie als deze kan niet jaarlijks uit de grond worden gestampt. Het kost teveel energie en tijd. Eens in de vier á 5 jaar lijkt realistischer. Wat de voorfinanciering betreft waren de Vrienden van de Revusical een uitkomst. Tijdens de Larense Kermis van 2022 werden zo’n 100 mensen bereid gevonden om 10 euro te doneren.

Uitvoeringen

De uitvoeringen zijn op 14, 15, 20, 21 en 22 april. Op vrijdag 3 maart worden van 19.00 tot 20.00 uur kaarten verkocht in het Kulturhus. Dan wordt de sfeer van de voorstelling al opgeroepen door de aankleding en de muziek die gedraaid wordt. De band New Vintage, die ook in de voorstelling actief is, speelt in april na elke voorstelling in het weekend nog even door om het publiek te vermaken.