Laren krijgt bijdrage en krediet voor pumptrack [video]

0

LAREN – Stichting Speelplezier Laren krijgt een krediet van 58.000 euro van de gemeente Lochem voor het realiseren van de pumptrack. Naast het krediet steekt de gemeente maximaal 15.000 euro in de fietscrossbaan. Die wordt aangelegd op een verwaarloosd trapveldje aan De Bakkerij/Laarveld.

Handtekeningen
Het balletje kwam aan het rollen nadat een groep kinderen zich met een handtekeningenlijst meldden bij de stichting, met daarbij het verzoek een fietscrossbaan te realiseren. Deze oproep kwam nadat een spontaan ontstaan speelterrein tussen de Welkoop en de dierenartsenpraktijk verdween door de bouw van een appartementencomplex. Daar speelden en fietsten altijd veel Larense kinderen.

Trapveldje
Er werd weliswaar een alternatief speelterrein gevonden bij de nieuwbouwwijk Schoneveld maar de roep om een fietscrossbaan werd luider. Een groep betrokken ouders kwam met het voorstel om het trapveldje aan De Bakkerij/Laarkamp om te vormen tot fietscrossbaan.

Voor alle kinderen
De Stichting Speelplezier Laren en de betrokken ouders willen een fietsbaan die geschikt is voor alle kinderen, van loopfiets tot en met BMX. De keus viel op een zogeheten pumptrack. Dat is een baan waar bulten en bochten elkaar snel opvolgen waardoor de rijder door een pompende beweging met het bovenlichaam een momentum kan pakken. Als dat lukt is trappen nauwelijks nodig. De video bij dit bericht geeft een impressie.

Harde ondergrond
Door te kiezen voor een harde ondergrond wordt de baan ook geschikt voor gebruik met een skateboard, inline-skates, rolschaatsen en zogeheten stunt-steps. De harde toplaag zorgt bovendien voor minder onderhoud en de baan kan dan ook bij minder goed weer worden gebruikt.

58 mille
De baan gaat naar schatting zo’n 58.000 euro kosten. Maar om tegenvallers op te vangen gingen de initiatiefnemers op zoek naar financiering ter hoogte van 73.000 euro. Er wordt gerekend op bijdragen van Stichting Speelplezier Laren (€ 5.000,-), Hulpfonds De Berkel (2.000), Stichting 1819 (5.000), VSB Fonds (10.000), Jantje Beton (5.000) en Open Jongeren Werk Laren (750). De gemeente stelt maximaal € 15.000,- beschikbaar en de Provincie Gelderland doneert 28.000 euro uit het fonds sportieve buitenruimte.

Provincie
De betrokken kinderen en hun ouders brengen via verschillende acties zo’n 1000 euro bij elkaar. De 15.000 euro van de gemeente Lochem komst uit het fonds Bovenwijkse Voorzieningen. De genoemde bijdragen staan deels nog niet vast en kunnen nog lager uitvallen. De Provincie verbindt als voorwaarde aan de bijdrage dat ook de gemeente een duit in het zakje doet. Aan die voorwaarde is voldaan als de gemeenteraad daarmee instemt. In de betrokken pot zit momenteel 60.000 euro.

Activiteiten
De stichting Speelplezier Laren wil samen met onder meer de basisscholen,
sportverenigingen, Toeristenbelang en dorpsraad Wakker Laorne activiteiten voor kinderen op organiseren op en rond de nieuwe pumptrack. Speelplezier zorgt ook voor het onderhoud.
De beoogde locatie voor de pumptrack in Laren