Lage waterstand in de IJssel bij Gorssel in beeld [update: meer foto’s]

0
Laag water in de IJssel bij Gorssel (foto: Sander Wels)

GORSSEL – Er mag momenteel dan wat regen vallen maar dat zet nog niet veel zoden aan de dijk. Gorsselnaar Sander Wels bracht de lage waterstand van de IJssel vrijdag in beeld. Wels leverde er, als Rijkswaterstaat-man in ruste, waar nodig ook de uitleg bij.

[update]
Onderaan dit bericht hebben we nieuwe foto’s toegevoegd van fotograaf Niek Hidding.

Hoofdfoto
De hoofdplaat bij dit artikel laat zien dat door het lage water er afmeervoorzieningen op het droge zijn komen te liggen.  Roeien met het bootje is er voorlopig dan ook niet bij.
Kribben
Door het uitslijten van de bodem komen kribben steeds hoger te liggen. Op de voorgrond zijn zelfs delen van een oude krib boven water gekomen.
(Foto: Sander Wels)

Peilen
Rijkswaterstaat peilt voortdurend de diepte van de vaargeul op de Geldersche IJssel zoals de rivier hier officieel heet. Dit is nodig om de scheepvaart voortdurend van de juiste informatie te voorzien.

(foto: Sander Wels)
Stortsteen

Onderstaande foto laat zien dat de stortsteen is verdwenen op het ‘doek’ in de oever. Dit is de verstevigde ondergrond waarop stenen worden gestort om zo de oever te beschermen. Hier zijn de stenen verdwenen. Dit komt door sterke stroming bij hoogwater, minder onderhoud en/of door de waterverplaatsing van de schepen. Schepen die door de IJssel varen mogen maximaal 110 meter lang en 12 meter breed zijn. Als het ‘doek’ wordt beschadigd kan het zand onder het doek uitspoelen de oever ter plaatse inzakken.

(foto: Sander Wels)
Voet-/fietsveer

De laatste foto laat zien dat het voet-/fietsveer tussen Gorssel en Wilp nog wel even uit de vaart zal zijn. De aanlegsteiger ligt er wat vleugellam bij.

(foto: Sander Wels)

Fotogalerij (foto’s Niek Hidding)

Niek Hidding uit Lochem stuurde ons nog meer foto’s van de lage waterstand in de IJssel. Bekijk ze in onderstaande galerij.

(Ook een expertise of bijzondere hobby? Stuur je nieuws en foto’s naar info@lochemsnieuws.nl en we plaatsen het graag. Het nieuws uit onze gemeente maken we samen.)