‘Kwade Pier’ nu ook naar Ajax: ziekenhuisbal? [column]

1
Bestuursvoorzitter van Gelre, Pier Eringa, tijdens de demonstratie in Zutphen op 17 februari (foto: LochemsNieuws)

(door Henri Bruntink – Een mening is geen feit)
In de regio wordt de voorzitter van de Raad van Bestuur van Gelre ziekenhuizen, Pier Eringa, al ‘kwade Pier’ genoemd. Omdat hij zijn snoeischaar in het Zutphense ziekenhuis heeft gezet. Hij heeft er nu nog een ‘klusje’ bij: voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van AFC Ajax. Je moet onwillekeurig denken aan de voetbalterm: ziekenhuisbal.

Volgens de jaarrekening van de Amsterdamse beursgenoteerde club zijn de leden van de Raad van Commissarissen vrijwilligers. Eringa heeft extra inkomsten vermoedelijk ook niet echt nodig. Maar de nieuwe functie staat evengoed leuk op z’n CV. Je zou je wel kunnen afvragen of ‘s mans aandacht nu niet onverdeeld op de ziekenhuizen in Zutphen en Apeldoorn gericht zou moeten zijn. Het is nogal wat als je een hele regio treft met sanering van de kraamzorg en de spoedeisende hulp. Daar maak je veel mensen bang mee.

Nevenfuncties

Het voorzitterschap van de RvC van Ajax is bovendien niet zijn enige nevenfunctie. Hij is ook voorzitter van Stichting Open Nederland – in coronatijd bekend van ‘Testen voor Toegang’ – en Theater Orpheus in Apeldoorn. Verder is hij lid van de Raad van Bestuur bij Infrabel – Belgische equivalent van ProRail – en bij het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) in Amsterdam.

Bij Ajax werd Eringa in januari voorgedragen als nieuwe voorzitter van de RvC en deze week gaven de aandeelhouders er een klap op en is het dus officieel. De loopbaan van de man is nogal grillig. Van topfuncties bij NS en ProRail tot bestuurder bij Politie Flevoland en gemeentesecretaris in Nijmegen. ‘Een succesvolle rasbestuurder’, kopte de krant van wakker Ajax deze week. Dat was overigens een citaat van oud-voorzitter Michel van Praag die Eringa helemaal ziet zitten. Of ze die kwalificatie in Zutphen en omgeving ook in gedachten hebben is twijfelachtig.

People’s manager

Van Praag zegt in de Telegraaf dat hij Pier Eringa ziet als een ‘people’s manager’, maar ook als iemand die niet schroomt om de knuppel in het hoenderhok te gooien als dat nodig is. Dat laatste is hem in Zutphen in korte tijd heel aardig gelukt. Maar er is eigenlijk niemand die begrip heeft voor de ‘oplossingen’ van Eringa. Personeel, patiënten, regionale bestuurders en politici verzetten zich terecht tegen de gevaarlijke voorstellen van de Raad van Bestuur. Een regelrechte aanslag op de leefbaarheid in een plattelandsregio.
Spoorwegen, politie, voetbal, ziekenhuizen… Wat hoort in dit rijtje niet thuis? Een ziekenhuis heeft een ‘people’s manager’ nodig die piepels op de eerste plaatst zet in plaats van banken en zorgverzekeraars. Want dat is wat bij Gelre momenteel gebeurt. De Raad van Bestuur lijkt vollledig gefocust op een financieel probleem: een tekort van 25 miljoen, banken die verbetering willen zien en zorgverzekeraars die liefst de hand op de knip houden. Niet de primaire functie van een ziekenhuis – goede zorg verlenen aan zieke mensen – maar de pegels lijken weer eens voorop te staan.

Systeem

En, je hoort het ze zeggen: ‘Als we niet saneren hebben we straks helemaal geen ziekenhuis meer’. In het huidige systeem klopt dat, maar moet je dan niet juist dat systeem aanpakken? Marktwerking in de zorg werkt niet. Op gezondheidszorg zou niemand winst moeten maken. Wie durft nu nog te zeggen dat dit een exclusief links verlangen is?

Waar blijven de bestuurders van essentiële voorzieningen als ziekenhuizen, die zich durven te verzetten tegen het systeem? Die een dikke vinger durven opsteken tegen doorgeschoten kapitalisten die slechts dollartekens in de ogen hebben? Dát zou pas een knoert van een knuppel in het hoenderhok zijn. Maar helaas, dit soort voorzetjes worden zelden ingekopt door ‘rasbestuurders’ als Pier Eringa. Ze leiden hooguit tot… een ziekenhuisbal!

1 REACTIE

Comments are closed.