Koninklijke onderscheiding voor Hermine van Weede

0

LOCHEM – Hermine van Weede-Vaanderig (geb. 1939) uit Lochem mag zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Dit krijg zij zaterdagavond (17/3 te horen tijdens het jubileumconcert ter ere van het 30-jarig bestaan van de Stichting Samenspel Lochem.De bijbehorende versierselen werden haar opgespeld door loco-burgemeester Bert Groot Wesseldijk.

Hermine van Weede, voormalig concertpianist en pianolerares, is medeoprichter en bestuurslid van de stichting. Deze richtte ze in 1988 samen met haar man op.  Samenspel zet zich in voor de stimulering van de podiumkunsten.

Huiskamerconcerten
De Stichting organiseert elk jaar twee huiskamerconcerten voor veelbelovende jonge musici. Het uitzoeken en benaderen van de musici doet Hermine van Weede op eigen initiatief en voor eigen rekening. Daarvoor bezoekt ze onder andere concerten,
masterclasses en afstudeervoorstellingen.

Jonge toehoorders
Om kosten te besparen stelt ze voor de huisconcerten haar eigen woning beschikbaar. Ze biedt met deze concerten jonge toehoorders de kans om kennis te maken met klassieke muziek. Oudere en mindervalide bezoekers hoeven niet ver te reizen om van deze muziek te kunnen blijven genieten.

Ontdekkingen
Zij ontdekte onder andere het kamermuziekensemble Het Storioni Trio, gaf een podium aan de uit de Sovjet-Unie gevluchte cellist Dimitri Ferschtman en introduceerde de Italiaanse pianist Igor Roma in Nederland. Daarnaast gaven ook bekende musici aan het begin van hun carrière optredens voor de Stichting Samenspel Lochem.

Aanbeveling
De Stichting International Pianocompetitions for Young Musicians stelt dat een uitnodiging voor het geven van een huiskamerconcert bij mevrouw Van Weede geldt als een
aanbeveling voor een muzikale carrière. In 1997 heeft Hermine Van Weede samen met haar zoon de Stichting Eye Opener opgericht om een week lang masterclasses te verzorgen voor jonge muziekstudenten.

Benefiet
Zij regelde de bekende cellist Wolfgang Laufer als docent, de toeschouwers en de musici. Ook de uitnodigingen, het draaiboek en het vervoer werden door haar geregeld. Hermine van Weede was verder de initiator en organisator van een benefietconcert waarbij zij het Twents Kamerorkest heeft betrokken. De opbrengst heeft zij geschonken aan de
Leendert Vriel Stichting in Enschede, die haar overleden man in zijn laatste levensfase heeft begeleid.

Haar inspanningen voor de samenleving op het gebied van de klassieke muziek zijn voor het Kapittel voor de Civiele Orden voldoende reden om haar te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.