Home Service Verkeer Komt de rechtstreekse busverbinding Lochem-Deventer terug?

Komt de rechtstreekse busverbinding Lochem-Deventer terug?

0
Daar gaat-ie: Buslijn 56 in december 2021. Toen viel het doek (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/LAREN – Wordt de busverbinding tussen Lochem en Deventer hersteld? Maar is tegelijk het gedeelte van de voormalige lijn 56 tussen Borculo en Lochem juist in gevaar omdat de provinciale wegen 60-km weg met obstakels worden? De PvdA stelde dinsdag over dat laatste vragen over aan wethouder Eric-Jan de Haan. Ondertussen gonst het van de geruchten dat in ieder geval de verbinding tussen Lochem en Deventer eind dit jaar wordt hersteld.

De geruchten zijn hardnekkig en zijn door verschillende mensen uit verschillende bron vernomen. LochemsNieuws ving onlangs al op dat de eind 2021 geschrapte lijn 56 (deels) zou terugkeren. En dat in het verlengde daarvan de Vlinderbus (lijn 852) het veld moeten ruimen. Dat busje legt overdag een route af door Lochem. Op ‘bestelling’ en voor 9.00 ‘s ochtends reserveringsvrij. In de spits pendelt het als lijn 52 tussen Lochem en Laren, waar wel een bus richting Deventer vertrekt.

Geheimhouding

Geruchten zijn er om te worden nagetrokken, maar dat is een probleem. Bij vervoerder Arriva houden ze de kaken stijf op elkaar. Het concept-vervoersplan ligt bij de reizigersorganisaties, verzamelt in het Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer, kortweg ROCOV Gelderland. Pas na een advies van dat platform gaat het naar de provincie. Gedeputeerde Staten is de opdrachtgever voor het openbaar vervoer in Gelderland. Pas daarna vervalt de geheimhoudingsplicht. Mogelijk al eind deze maand. De nieuwe dienstregeling wordt ruim voor het einde van het jaar gepubliceerd.

De wethouder kent inhoud van het concept-vervoersplan, maar is eveneens gebonden aan geheimhouding. Wel liet hij weten dat Lochem, Berkelland en Arriva veelvuldig contact hebben gehad. Als de geruchten kloppen is er wat gewonnen. Maar de angst bestaat dat ingrepen aan de Barchemseweg – tussen Lochem en Barchem – en aan de Borculoseweg – tussen Barchem en Borculo – nieuwe argumenten voor Arriva zijn om te snijden in het aanbod.

Bezwaar

De Haan lieft weten dat de beide gemeenten, maar ook Arriva zelf, bezwaar hebben gemaakt bij de provincie. Of dat op tijd was, is twijfelachtig, want de Barchemseweg wordt immers op dit moment al onder handen genomen. Volgens de wethouder kreeg Lochem pas kort voor de zomer signalen van de ingrepen die daar nu worden uitgevoerd.

Obstakels tussen Harfsen en Epse waren vorig jaar aanleiding om lijn 56 tussen Borculo en Deventer op te knippen vanwege tijdverlies. Dat bleek in de praktijk nogal mee te vallen. De nieuwe drempels zorgen hooguit voor wat lichte deining. Sindsdien rijdt lijn 57 van Laren naar Deventer. Lijn 58, van Borculo naar Zutphen, doet Barchem en Lochem aan.