Kerk te huur: Plaatselijke Commissie promoot Gudulakerk

0
Gudulakerk Lochem (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – OP 4 april van dit jaar kwam de Gudulakerk in Lochem in handen van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). Tot dan toe was de kerk eigendom van Protestantse Gemeente Lochem. De toren was en is in eigendom bij de gemeente. De Plaatselijke Commissie van SOGK moet ervoor zorgen dat het kerkgebouw liefst veelvuldig wordt gebruikt. Het godshuis is te huur voor alle denkbare gelegenheden.

Inkomsten niet voorop

Het gebruik van het kerkgebouw moet uiteraard de nodige inkomsten genereren, maar dit staat niet voorop. ,,Want”, zegt voorzitter Martin Lamers van de Plaatselijke Commissie (PC); ,,Het mag nooit zo zijn dat een activiteit louter afketst op de huurprijs.” De opbrengst is voornamelijk bedoeld voor onkosten als verwarming, licht en voorzieningen in het gebouw. Die exploitatie is kostbaar. ,,Het oude gebouw is zo lek als een mandje als het gaat om energieverlies. De stookkosten zijn enorm. Je wilt het tijdens activiteiten toch een beetje behaaglijk hebben en ook voor het orgel is al teveel kou niet goed”, aldus de voorzitter.

PC en vrijwilligers

De PC bestaat naast Lamers uit Sybren Tjepkema (secretaris), George Udcoff (penningmeester) en de leden Boeij Jansen, Jitka Vrijman, Bart van Alten, en Roelof Heringa. Net als de leden van de PC zetten veel vrijwilligers zich belangeloos in. Zij zien actief bij klein onderhoud, schoonmaak en de catering tijdens activiteiten.

Veel mogelijkheden

De mogelijkheden van de kerk zijn bijna eindeloos: van grote receptie tot concert en van tentoonstelling tot zelfs… kerkdiensten. De Protestantse Gemeente is de grootste ‘klant’ want de diensten en speciale missen worden nog steeds in de Gudulakerk gehouden. Overigens zijn ook andere geloofsgemeenschappen van harte welkom.

Open Monumentendag

Aanstaande zaterdag (14/9) is de kerk geopend in het kader van Open Monumentendag. Omdat de SOGK 45 jaar bestaat pakt de jarige uit met een concert door het Nederlands Barok Consort (16.00 uur). Eerder op de dag zijn er workshops en een lezing. De kerk is de hele dag open voor bezichtiging. En de toren mag gratis worden beklommen. Buiten wordt de Landstad Lochem Fair gehouden, met eveneens veel activiteiten.

lees verder onder de foto…

Gudula Cultureel

Een belangrijk rol bij het organiseren van activiteiten is weggelegd voor Gudula Cultureel. Deze culturele commissie van de kerk gaat ondanks de veranderingen gewoon door. ,,Dat hebben we ook uitdrukkelijk gevraagd. Zij doen het goed en daar maken we graag gebruik van”, zegt Martin Lamers.

Agenda

Er staan al veel activiteiten op stapel. Zo wordt op zaterdag 21 september de eerste ‘Licht van Gudula’ gehouden. Dit is een geschikt moment voor stilte, meditatie en bezinning. Er branden dan kaarsen en er klinkt slechts het geluid van een viool.

Wijnfestival

Op 26 oktober wordt het tweejaarlijkse Wijnfestival gehouden. Dit succesvolle evenement is ooit in het leven geroepen door wijlen huisarts Daan Voûte, om geld te genereren voor restauratie en onderhoud van de kerk.

Requiem

Voor 3 november staat het Requiem door Cappella Amsterdam op de agenda. En op 17 december volgt het Weihnachtsoratorium door de Stichting Matthäus Passion Lochem, met het Nederlands Kamerkoor en de Akademie für Alte Musik Berlin.

Andere evenementen in de kerk, waaronder orgelconcerten, zijn te vinden op de website van Gudula Cultureel

Vrijwilligers en donateurs

De Plaatselijke Commissie is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Belangstellenden kunnen een e-mail sturen naar het secretariaat: sybrentjepkema@gmail.com. Mensen die een bijdrage willen leveren aan het behoud van de Gudulakerk kunnen donateur worden. Aanmelden kan via DEZE link.

Huur kerkgebouw

Wie de kerk wil huren voor een activiteit of evenement kan terecht bij Klaas Klein Geltink via telefoonnummer 0573 25 17 68 of het mailades: kerkelijkbureau@pglochem.nl. Wie eerst de mogelijkheden wil bespreken kan terecht bij het bovengenoemde mailadres van het secretariat van de PC.

Meer informatie:

Website Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK)
Website KerkLochem
Website Weihnachtsoratorium
Website Wijnfestival
Website Open Monumentendag