Keidagen 2024: Van Koelewijn tot beats en Bökkers [13 video’s]

0
Peter Koelewijn (foto: PR)

LOCHEM – Hemelvaart valt vroeg dit jaar. Dat betekent dat de liefhebbers van de Keidagen niet lang meer hoeven te wachten op het vijfdaagse feest. Van 8 tot en met 12 mei staat de 36e editie op de kalender. Met veel vertrouwde elementen en veel artiesten. De namen geven aan dat elke generatie aan z’n trekken komt. Enkele voorbeelden: DJ Paul Elstak, Bökkers, Peter Koelewijn (83) en Bonnie St. Claire (74).

“De voorverkoop van tickets begint dit jaar op 1 april om 12.00 uur. En dat is geen aprilgrap”, zegt voorzitter Gerjan Vorkink van de Stichting Keidagen Events. En, een Keidagen zonder kermis is ondenkbaar. De herinrichting van de Markt, die nagenoeg is voltooid, zorgt voor een verandering. “Er passen vier attracties minder. Dat is spijtig, maar uitwijken naar een andere locatie zien we ook niet zitten”, zegt Vorkink. De plaatsing van de tent op de Kleine Markt leek ook even in gevaar. Er was een boom gepland, maar gelukkig nog niet geplant, naast de kerktoren. In overleg met de gemeente wordt deze nu in een grote bak geplaatst die met een heftruck is te verplaatsen.

Guilty Pleasure

De Keidagen beginnen traditioneel met de opening van de kermis, op woensdagochtend om 10.00 uur. Het feest in de tent barst woensdagavond los met Darris. Achter die naam gaat de Lochemse DJ Bjerne Ruesink schuil. Na deze warming-up is partyband DareDevils aan de beurt. Dat betekent veel herkenbare hits, verpakt in flitsende medleys. De avondvullende show wordt onderbroken door een optreden van de Guilty Pleasure Girls. ‘Absolute sfeermakers op elke ‘foute’ party’, zo belooft de biografie van deze drie zangeressen. Het repertoire strekt zich uit van Anita Meijer, via Barbie Girl naar hits van Christina Aguilera en Britney Spears.

Op Hemelvaartsdag is ‘Theater op de Keien’ niet meer weg te denken. Altijd goed voor heel veel belangstelling. Dit keer treden tien acts op. Deels op vaste locaties maar er zijn ook rondtrekkende gezelschappen. Noemenswaardig is Luis Brusca, alias LocoBrusco. Deze tragikomische clown presenteert de voorstelling ‘The Train is Gone’. Daarin mist hij de trein die hem naar zijn geliefde zou moeten brengen. De toeschouwers beschouwd hij als mede-wachtenden op het station. Hij ziet het als zijn taak om hen te vermaken, waardoor hij zijn eigen verdriet vergeet.

Lees verder onder de video van LocoBrusco…

Openluchtspel

Er is ook een plaatselijk component tijdens het straattheater. Die komt van de ploeg van het openluchtspel ‘Midzomernachtsdroom’ dat dit jaar in het Openluchttheater wordt gehouden. Het publiek krijgt op verschillende plekken in de binnenstad een voorproefje te zien van het stuk dat onder regie van Elly Janssen wordt ingestudeerd. De uitvoeringen van het openluchtspel zijn dit jaar op 19, 21 en 22 juni. In de tent zijn donderdagmiddag DJ Rob de Jong en de band Reflexxion te horen en te zien.

Donderdagavond komen de rockliefhebbers aan hun trekken in de feesttent. Rockcovers van de Green Monkeys worden gevolgd door de immens populaire band van streekgenoot Hendrik Jan Bökkers. Ook dan zorgt DJ Rob de Jong ervoor dat er geen stiltes vallen.

Magic met Kazan

Vrijdagmiddag is van oudsher bestemd voor kinderen. Dat is dit keer niet anders. Het thema is ‘magic’. Daar weten Steven Kazan en zijn echtgenote en assistente Jamie wel raad mee. En de vrijdagavond staat bol van de nostalgie. De bekende coverband BTMS (Black Tie Monkey Squad) zorgt voor veel herkenning met vooral repertoire uit voorbije decennia. Die avond beklimt de nog kwiek ogende 83-jarige Peter Koelewijn het podium. De maker van het legendarische ‘Kom van dat dak af’ gaat nog flink los. Zijn andere hit ‘Je wordt ouder papa’ krijgt elk jaar een hoger waarheidsgehalte.

lees verder onder de video van Peter Koelewijn…

Een paar jaar jonger is Bonnie Sint Claire. Ook zij is zo’n icoon van de Nederlandse popscene. Aanvankelijk als zangeres van Unit Gloria – met Robert Long – en een solocarrière met hits als ‘Dokter Bernard’. Ook zong ze mee op het bekende ‘Rocky’ van Don Mercedes, dat de eerste plaats op de hitlijsten veroverde.

Beats

Op zaterdag wordt in de binnenstad de jaarlijkse braderie gehouden. ‘s Middags maakt het Rotterdamse trio The Wannebiezz zijn opwachting in de tent. De avond staat in het teken van beats, raps en Nederpop. Die avond keert Darris terug. Na zijn optreden is het de beurt aan Billy Dans. Deze Amsterdammer maakt typische Nederpop en heeft daarmee steeds meer succes. Dat geldt ook voor Turfy Gang, waarbij het accent meer op Nederlandstalige rapsongs ligt. De avond wordt afgesloten door de bekende hardcore-DJ Paul Elstak.

Paul Elstak (58) treedt in Lochem op, op de avond dat Joost Klein met zijn ‘Europapa’ (hopelijk) in de finale van het Eurovisie Songfestival in Zweden staat. Het laatste happy hardcore-gedeelte van dat nummer is afkomstig van Paul Elstak. “Toen we hem boekten hebben wel even geïnformeerd of hij op 11 mei niet in Zweden hoefde te zijn. Dat bleek niet het geval”, vertelt Gerjan Vorkink. Het zwaartepunt van de carrière van de bekende DJ lag in de jaren ’90, maar verleerd is hij het vak allerminst.

lees verder onder de video van Paul Elstak…

Frühschoppen

Wie het programma van het zondagse frühschoppen onder krijgt, zal zich de vraag stellen: ‘Waar is Gelselaar?’ Want voor het eerst sinds jaren ontbreekt de Edelweisskapelle, dat zich tegenwoordig kortweg Edelweiss noemt. “Dat was best een lastige beslissing”, aldus Vorkink. “Edelweiss is in de loop van de tijd veranderd van een typische blaaskapel naar een meer middle-of-the-road coverband. In overleg hebben we besloten dat ze niet meer standaard deel uitmaken van ons programma. Zonder ze trouwens helemaal af te schrijven. Het is denkbaar dat ze nog wel eens terugkeren.”

De zondag wordt nu ingevuld met de 9-koppige schlagerband Jawohl en Piraten Power Hour. Jawohl was al eerder te gast op de Keidagen. Bij Piraten Power Hour dekt de naam de lading: veel piratenhits, dus meest Nederlandstalig en veel tranentrekkers. Tussen de bedrijven door is ook DJ Rob de Jong weer paraat.

Ticketinformatie onder de video van Jawohl…

Kaartverkoop via keidagen.nl/tickets vanaf 1 april 12:00 uur. Er zijn zowel losse kaarten voor de 4 avonden verkrijgbaar als een beperkte schaal passe-partouts.

Meer op: www.keidagen.nl (nieuwe website vanaf 1 april online)

Einde tekst. Hieronder nog veel meer video’s van optredende artiesten:

Bökkers:

The Dare Devils:

Guilty Pleasure Girls:

Steven Kazan:

Turfy Gang:

The Green Monkeys:

Piraten Power Hour:

Bonnie St Claire:

Billy Dans:

BTMS (Black Tie Monkey Squad):