Hypotheek en huis in 2024: de belangrijkste wijzigingen

0
Afbeelding ter illustratie (bron: Freepik Premium)

In 2024 verandert er veel rond het thema huis en hypotheek. Zo worden de leennormen verruimd, zeker als je een energiezuinige woning koopt. Ook op het vlak van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de studieschuld wijzigt het nodige. Onderstaand een overzicht van de belangrijkste veranderingen in 2024.

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven & WonenDesk Lochem. 

Aangepaste woonquote
Elk jaar stelt het Nibud de woonquotes voor het volgende jaar vast. Dit bepaalt welk deel van je inkomen je kunt besteden aan hypotheeklasten. Op basis van deze woonquote wordt berekend wat je maximaal kunt lenen. Door de inflatie zal voor veel mensen de maximale hypotheek in 2024 lager uitvallen. Het Centraal Plan Bureau verwacht echter dat de lonen volgend jaar stijgen met gemiddeld 5,2%. Wanneer dat gebeurt, zal de maximale lening voor de meeste huishoudens stijgen.

Extra leenruimte voor alleenstaanden
Als alleenstaande is het extra lastig om een woning te kopen. Je bent afhankelijk van één inkomen. Ben jij alleenstaand en heb je een inkomen van tenminste € 28.000? Dan mag je volgend jaar € 16.000 extra lenen. Zo wordt de kans om een eigen woning te kopen iets groter.

Hogere hypotheek voor energiezuinige woning
De maximale hypotheek gaat in 2024 deels afhangen van het energielabel. Hoe hoger het label van de woning die je koopt, des te meer je kunt lenen. Bij een woning met label C of D is dat al € 5.000. Het verschil kan oplopen tot € 50.0000 als je label A++++ hebt met een energieprestatiegarantie.

Meer lenen bij energiebesparende maatregelen
Woon of koop je een woning met een laag energielabel? Dan kun je volgend jaar mogelijk meer lenen voor energiebesparende maatregelen. Het bedrag wat je maximaal kunt lenen wordt afhankelijk van het energielabel. Des te beter het label, des te hoger het bedrag je kunt lenen. Voor huizen met label E, F, G is het verschil maximaal € 20.000.

Andere weging studieschuld
Wanneer je studieschuld hebt, kijkt de geldverstrekker bij het berekenen van de maximale hypotheek doorgaans naar het daadwerkelijk geleend bedrag. Daarvan wordt een bepaald percentage in mindering gebracht op je maandlasten. Heb je in de tussentijd extra afgelost? Dan houdt de geldverstrekker daar op dit moment geen rekening mee.

Vanaf 2024 moet de geldverstrekker echter kijken naar de werkelijke aflossing en rentebetaling voor je studieschuld. Dit voordeel valt in de praktijk waarschijnlijk tegen omdat de rente op de studieschuld omhoog gaat. Daarnaast geldt het voordeel vooral voor wie extra heeft afgelost.

Hogere NHG-grens
De grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat in 2024 omhoog naar € 435.000 (was € 405.000). Ga je de aangekochte woning meteen verduurzamen, dan ligt de grens volgend jaar zelfs op € 461.000.

Overdrachtsbelasting bij koop woning
Kopers onder de 35 jaar zijn, net als in 2023, vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Voorwaarde is dat hier nog niet eerder gebruik van gemaakt is. Deze vrijstelling geldt in 2023 voor huizen tot € 440.000. In 2024 wordt dit verhoogd naar € 510.000. Val je buiten de voorwaarden van deze regeling? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom als je zelf in de woning gaat wonen. Ga je er zelf niet wonen, maar koop je het huis bijvoorbeeld voor verhuur of als vakantieverblijf? De overdrachtsbelasting is in dat geval 10,4%.

Meer eigenwoningforfait door afbouw Wet Hillen
Huiseigenaren die hun hypotheek bijna of volledig hadden afgebouwd kunnen profiteren van Wet Hillen. Zij waren tot 2019 volledig vrijgesteld voor het opgeven van het Eigenwoningforfait (EWF). Sinds 2019 wordt dit voordeel met stappen van 3,33 procent afgebouwd. In 2024 komt het percentage uit op 80,01%. Hierdoor moet je dus 19,99 procent van het EWF opgeven bij de inkomstenbelasting.

Jubelton verdwijnt compleet
In 2024 komt er een einde aan de jubelton, de fiscaal vriendelijke schenking voor de eigen woning. De regeling is in 2023 al drastisch verlaagd naar maximaal € 28.947. Wel kon je dit jaar de schenking nog aanvullen tot ruim een ton als je in 2021 of 2022 al een bedrag had geschonken voor de eigen woning. Deze mogelijkheid verdwijnt echter ook in 2024. Hiermee komt een definitief einde aan de zowel populaire als bekritiseerde jubelton. Uiteraard kun je nog wel gebruik maken van de verhoogde schenkingsvrijstelling om je kinderen te helpen bij het kopen van een woning.

Wil je een woning kopen, je hypotheek wijzigen of ben je van plan om jouw woning te verduurzamen? Bij Leven & WonenDesk, team HypotheekDesk Lochem kun je rekenen op een deskundig advies. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met de wijzigingen in 2024.

Leven & WonenDesk
Nieuwstad 7, Lochem
Telefoon 0573 25 54 01
Of plan direct een online afspraak via levenenwonendesk.nl.