Herstart jeugdsport heeft veel voeten in de aarde [video]

0

LOCHEM/GORSSEL – Jeugdsport mag weer. Maar wel binnen grenzen. Een recente video van Sportclub Lochem laat zien dat het nogal wat voeten in de aarde heeft om het veilig te houden. Verenigingen hoeven geen toestemming of vergunning te vragen bij de gemeente om hun activiteiten weer op te pakken.

De gemeente vraagt wel of de clubs willen melden per wanneer en op welke dagen zij activiteiten houden. Dit kan door een mail te sturen aan a.hoks@lochem.nl.

Verantwoordelijkheid

De vereniging is zelf verantwoordelijk voor het op een goede manier uitvoering geven aan de geldende richtlijnen. De gemeente heeft deze per mail onder de aandacht gebracht. Hierin wordt ook verwezen naar meer informatie, onder meer over steun aan de club.

De jeugd tot en met 18 jaar mag vanaf 29 april weer onder begeleiding sporten in de buitenlucht. Voor sporten gelden de volgende (landelijke) richtlijnen:

  • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen georganiseerd en onder begeleiding samen buiten sporten. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
  • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar kunnen georganiseerd en onder begeleiding samen buiten sporten op 1,5 meter afstand. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
  • Topsporters kunnen binnen- en buitentrainingen hervatten, op 1,5 meter afstand. Wedstrijden zijn niet toegestaan.

Ook niet-leden welkom

De sportclubs is gevaagd om ook kinderen die (nog) geen lid van zijn de vereniging meer te laten doen als ze dat zelf willen.

Ook voor de sportterreinen zijn spelregels opgesteld. Sportverenigingen regelen zelf dat kinderen en jongeren zich veilig op en in de buurt van het terrein kunnen bewegen. Van ouders wordt gevraagd om kinderen zoveel mogelijk zelf te laten komen, als dat mogelijk is. Ouders hebben geen toegang tot de sportvelden en kleedkamers.

Handhavers

Handhavers van de gemeente Lochem gaan de komende weken de sportverenigingen bezoeken. Ze bekijken of alles goed gaat en geven tips als dat nodig is.

Aanvullende informatie

Op de website van de Rijksoverheid, Vereniging Sport en Gemeenten en NOC*NSF is veel aanvullende informatie te vinden. NOC*NSF geeft op haar website antwoord op veelgestelde vragen.

Voor volwassenen blijft gelden dat zij niet in groepsverband mogen trainen en geen wedstrijden mogen spelen. Ook mogen trainers die ouder zijn dan 70, of die kampen met andere gezondheidsklachten, geen trainingen geven of naar de sportclubs komen.