Graaf Otto Groep start nieuwe klimgroep; Belvedère als klimwand

0
Een lid van GOG Klimmen aan het werk bij de Belvedère (eigen foto Graaf Otto Groep)

LOCHEM – Scouting Graaf Otto Groep is gestart met GOG Klimmen. Dit sluit aan bij de grote interesse van een aantal leden en leiders van de scoutinggroep voor outdoor-activiteiten, bergsport en boulderen. Na de realisatie van een aantal tijdelijke klimwanden groeide de wens voor een vaste klimlocatie. Die werd gevonden in de vorm van de befaamde Belverdère-toren op de Lochemse Berg.

Uit dezelfde voorliefde voor (in)spannende activiteiten is eerder al de Graaf Obstacle Run ontstaan. De geboorte van de klimgroep werd versneld doordat in coronatijd werd gezocht naar activiteiten die nog wel veilig konden worden gehouden. Het idee om van de al jaren ongebruikte Belvedère een klimtoren te maken werd bovendien al snel omarmd door de eigenaar. Dat is de Lochemse VVV.

Twee routes

Zo gingen de leden van de Graaf Ottogroep aan de slag om de toren veilig en schoon te maken. De grepen zaten nog aan de toren en zo konden in korte tijd twee verschillende routes worden uitgezet. Met verschillende moeilijkheidsgraad maar ze worden beide als uitdagend bestempeld. In de tussentijd werden een naam bedacht en een logo ontwikkeld.

De in het leven geroepen Klimwand Commissie groeide al snel naar 8 leden en ook klimlustige leden meldden zich aan. Op dit moment zijn er 18 klimmers actief. Ondertussen worden de commissieleden getraind tot top-rope-gecertificeerden. Hierdoor kunnen kids van Graaf Otto Groep zeer binnenkort met hulp van deze instructeurs de toren veilig beklimmen.

Veel oefenen

De afgelopen weken is er door een enthousiast groepje klimmers meerdere keren per week geklommen. In het laatste weekend van mei is op het Rutbeek (Enschede) getraind onder leiding van een instructeur. En ook privé wordt veel geoefend. Zodra GOG Klimmen als speltak of groep is georganiseerd, kan er geregeld geklommen worden. Het idee is dat de leden van de klimgroep wekelijks aan de slag gaan en dat daarnaast de speltakken van de Graaf Ottogroep onder begeleiding eveneens een poging kunnen wagen.
Of GOG Klimmen inderdaad een nieuwe, niet-leeftijdsgebonden, speltak binnen de scoutinggroep wordt is nog niet helemaal zeker. De beste organisatievorm wordt nog onderzocht, in overleg met onder meer Scouting Nederland en NKBV-Oost (Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging).

Alle seizoenen

Het klimmen is niet gebonden aan seizoenen of weersomstandigheden. Dit kan het hele jaar door. Mensen die geïnteresseerd zijn in klimmen zijn er genoeg, zo merkte GOG Klimmen de afgelopen tijd al. Door de coronacrisis willen velen graag sportief bezig zijn in de natuur. De klimsport staat bovendien in de belangstelling omdat het sinds vorig jaar een Olympische sport is.

Informatie

De belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen is het lidmaatschap van Scouting Graaf Otto Groep. ‘Dubbel fun’, aldus interim-voorzitter Herbert Arendsen. En verder moet iemand die actief wil klimmen meedoen aan trainingen en het certificaat van de NKBV halen.

Meer informatie is te vinden op:

www.graagottogroep.nl
facebook.com/gogklimmen.lochem

Bekijk hieronder een aantal foto’s van de activiteiten van de klimgroep (eigen foto’s van de Graaf Otto Groep):