Gemeenteraad vergadert weer ‘live’, maar nog zonder publiek

0
Gemeentehuis Lochem. (archieffoto: LochemsNieuws.nl)

LOCHEM – De gemeenteraad van Lochem gaat vanaf aanstaande maandag (7/9) weer fysiek vergaderen in het gemeentehuis. Daar zijn de nodige aanpassingen gedaan zodat dit veilig kan. De publieke tribune blijft nog wel gesloten. Insprekers zijn in levenden lijve welkom maar kunnen ook kiezen voor een videoverbinding vanuit huis of een schriftelijke bijdrage.

De meeste vergaderingen zijn wel op de gebruikelijke manieren via streams te volgen. Er kan live worden meegekeken en ook achteraf zijn de streams nog op te roepen. De maatregelen kosten wel wat extra tijd. Tussen twee sessies door worden de gebruikte ruimte schoongemaakt en geventileerd. Ook tussen verschillende insprekers wordt de plek waar zij zitten gereinigd. De insprekers zitten altijd minimaal 1,5 meter van de raadsleden.

Indeling Politieke Avond

De Politieke Avond van maandag begint om 19.00 uur met het vragenhalfuur. Deze gaat zoals gewoonlijk alleen door als fracties vragen hebben voor het college. De in totaal vier geplande tafelgesprekken beginnen om 19.45 en 20.45 uur en duren steeds 45 minuten. De pauzes zijn voor reiniging en ventilatie.

Wisseling raadsleden

De raadsvergadering begint om 21.45 uur en bestaat uit een deel met debatonderwerpen en een deel met hamerstukken. Voor maandag staat een wisseling van raadsleden op de agenda. Raadslid Annie Visschers-Markerink stopt en wordt bij Gemeentebelangen opgevolgd door Larenaar Jan Wesseldijk.

In de maanden voor het zomerreces vergaderde de gemeenteraad via video-verbindingen in verband met de coronaregels. De raadsleden zaten meest thuis. De vergaderingen waren voor iedereen te volgen.

 De streams en de volledige agenda zijn te vinden via DEZE link.

Informatie voor insprekers:

De onderstaande regels voor insprekers zijn letterlijk overgenomen uit een persbericht van de gemeente.

Het meespreken bij tafelgesprekken blijft mogelijk. Dit kan vanaf nu op drie manieren:

  1. U kunt tijdens het tafelgesprek in het gemeentehuis meespreken. U moet zich hiervoor aanmelden bij de griffie via het aanmeldformulier dat is te vinden op www.lochem.nl/politiekeavond of door te bellen naar (0573) 289 222. Aanmelden kan t/m de donderdag voor de Politieke Avond. Bij het inspreken staat de veiligheid voorop: de plek wordt tussen de verschillende insprekers steeds schoongemaakt en u zit op minimaal 1,5 meter afstand van de raadsleden.
  2. Ten tweede blijft het mogelijk met uw computer of tablet live mee te spreken tijdens het tafelgesprek. Ook hiervoor kunt u zich aanmelden bij de griffie zoals hierboven staat aangegeven.
  3. Daarnaast is het mogelijk uw bijdrage schriftelijk met de raad te delen. Dit kan uiterlijk de donderdag vóór de Politieke Avond. Uw bijdrage voegen we toe aan de vergaderstukken. De raadsleden kunnen dan voor de vergadering kennis nemen van uw standpunt. U kunt uw bijdrage mailen naar: griffie@lochem.nl of per post versturen naar: Gemeente Lochem, t.a.v. De Griffie, Postbus 17, 7240 AA Lochem. Houdt u er wel rekening mee dat het verwerken van de post enkele dagen kan duren. We raden daarom aan uw bijdrage te versturen per e-mail.