‘Geef informatie over oprukkende Aziatische hoornaar en tijgermug’

0
De tijgermug is zwart-wit en duidelijk kleiner dan de gewone muggen (foto: freepik.com met AI)

LOCHEM/GORSSEL – De Aziatische hoornaar is gespot in de regio en ook de Aziatische tijgermug duikt steeds vaker op in onze contreien. De fractie van Gemeentebelangen (GB) stelde er maandag mondelinge vragen over aan wethouder Marja Eggink. Zij toonde zich bereid om meer informatie over deze invasieve exoten te besteden. Op de website van de gemeente en via de gemeentelijke informatiepagina’s in de Berkelbode kan worden gedeeld hoe de insecten zijn te herkennen en waar melding kan worden gemaakt na aantreffen.

De Aziatische hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Dat zijn uitgerekend inheemse insecten die het al moeilijk hebben door verschillende omstandigheden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA) heeft online meldpunt: waarneming.nl/go/vespa-velutina/. GB wees maandag op een recente waarneming in de gemeente Berkelland, maar uit de kaart met waarnemingen blijkt dat ook al een exemplaar is aangetroffen aan de Joppelaan in Gorssel.

Tijgermug

De Aziatische tijgermug rukt eveneens op. De NVWA meldt een recordaantal plekken waar het is begonnen met de bestrijding. De mug is niet alleen lastig, zoals soortgenoten, maar kan infectieziekten als knokkelkoorts – ook wel denque genoemd – verspreiden. De NWVA loopt tegen grenzen aan en onderzoekt wat gemeenten kunnen doen aan de bestrijding. Uit de antwoorden op vragen van GB blijkt dat de gemeente Lochem nog niet is benaderd.

Eén van de maatregelen die inwoners zelf kunnen nemen is het voorkomen van broedplaatsen van de tijgermug. Net als bij gewone muggen gaat het daarbij vooral om stilstaand water in onder meer emmers, bloempotten en regentonnen. Ook lege blikjes en flessen zijn favoriete broedplaatsen. Omdat de NVWA de medewerking van inwoners vraagt, wilde GB weten of de gemeente plannen heeft om met meer informatie te komen.

Meldingen

Wethouder Marja Eggink antwoorde dat daar nog geen plannen voor zijn, maar dat dit wat haar betreft makkelijk is te realiseren. Ze zegde toe dit op te pakken via website en Berkelbode. Een eigen meldpunt wil de gemeente niet in het leven roepen. Inwoners worden verwezen naar de bestaande meldpunten. Die voor de tijgermug is te vinden via: waarneming.nl/species/208249. Het kan ook via een digitaal formulier op nvwa.nl.

De genoemde hoornaar is wat kleiner dan inheemse Europese hoornaar. De soort maakt een voorjaars- en een zomernest. De eerste wordt aangetroffen in spouwmuren, in schuren, carports en nestkasten. Het veel grotere zomernest hangt meestal hoog in een boom en is daardoor vaak niet goed zichtbaar. Het insect is tussen 2 en 3 centimeter lang en is herkenbaar aan een zwart borststuk, zwarte antennes, een geel uiteinde van de poten en een achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band. De koningin en de werksters zijn ongeveer even groot.

Kleiner

De tijgermug is veel kleiner dan de gewone mug. Een belangrijk kenmerk is dat het insect duidelijk zwart-wit is gekleurd. De vleugels hebben geen vlekjes en de uiteinden van de achterpootjes zijn wit. Deze mug steekt ook overdag.