Foto-expositie: ‘Lochem Festival 50 jaar’ in Stadshuus

0
Niet iedereen had in 1977 oog voor Chuck Berry (foto: Kees Tabak)

LOCHEM – Op 23 mei is het precies 50 jaar geleden dat het eerste Lochem
Festival plaatsvond. Toen nog onder de naam ‘A pilgrimage trip’. Het was een initiatief van Joost Carlier die met een aantal vrienden besloot dat er op Hemelvaartsdag iets anders moest gaan gebeuren dan het traditionele dansfeest.

Die gedenkwaardige 23 mei 1968 heeft invloed gehad op de nationale popgeschiedenis. Het festival was het eerste in het land dat jaarlijks terugkeerde en kreeg bekende navolgers zoals PinkPop. Voor Lochem is de evenementenbranche in het kielzog van het festival een economische factor geworden. Bedrijven als LOC7000 en Stageco zijn betrokken bij de grootste evenementen in het land. Samen met het toenmalige MOJO ontwikkelende Joost Carlier de formule voor het Lowlands festival.

Foto-expositie
In het Stadshuus in Lochem wordt van 10 mei tot en met 30 juni een
expositie gehouden met foto’s uit de jaren van de Popmeeting en het Lochem Festival
(1968-1986). De foto’s komen uit de archieven van Henk Braakhekke, Ton van Iersel, Ernst Potters, Kees Tabak, Sander Veeneman en Rob Verhorst.

Randactiviteiten
Rondom de expositie is een aantal evenementen gepland. Zo geeft popjournalist Tom Steenbergen op 23 mei een lezing in het Stadshuus. Daarbij gaat hij met Joost Carlier in gesprek. De toegangsprijs bedraagt 15 euro. Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar via VVV Lochem.

Op zaterdag 26 mei wordt het Lochem Festival Café gehouden in het Stadshuus. Die dag wordt de Landstad Lochem Fair gehouden. Het café is geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Films
Op 2 juni wordt in de Schouwburg een avond gehouden met films die tijdens een aantal edities van het festival zijn gemaakt. De entree bedraagt 5 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV Lochem.

Info

De expositie in het Stadshuus is toegankelijk van maandag tot en met zaterdag van 11.00 to 17.00 uur. De toegang is gratis.

Kijk voor informatie ook op: www.cultureelcafelochem.nl
Facebookgroep: www.facebook.com/groups/lochemfestival/