Foto-expositie ‘Lochem Festival 50 jaar’ al goed bezocht

0
Overzichtsfoto van de expositie in het Stadshuus (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Sinds woensdag is in het Stadshuus aan de Markt de foto-expositie ‘Lochem Festival 50 jaar’ te zien. De eerste 2 dagen hebben al veel bezoekers de foto’s van meest bekende fotografen bekeken. Dat kan overigens nog tot en met 30 juni.

Het festival, dat werd gehouden van 1968 tot en met 1986, was 50 jaar geleden een van de eerste in het land. Het was zelfs het allereerste festival dat elk jaar terugkeerde. Organisator Joost Carlier zette er destijds met zijn familie en vrienden de schouders onder. Die eerste keer met onverwacht succes.

Kees Tabak
De foto’s in het Stadshuus zijn voor een deel van de Lochemse popfotograaf Kees Tabak die later zo’n beetje alle vaderlandse popmuzikanten van enige faam voor zijn lens kreeg. Een aantal foto’s zijn van de Barchemse persfotograaf Henk Braakhekke, die jarenlang foto’s maakte voor onder meer de Gelders Overijsselse Courant (GOC) en de Stentor.

Verder zijn er foto’s te zien van Sander Veeneman, Ton van Iersel en Rob Verhorst. De meeste hangen in fors formaat aan de wanden maar blikvanger is het enorme vloerzeil op de grond. De bezoeker kan daar letterlijk door de geschiedenis van het festival lopen. De collage op het zeil is overigens een 1-op-1-kopie van de kantoordeur van Joost Carlier, die overigens ook tentoongesteld is. Bij de ingang ligt nog zo’n collage-zeil van kleiner formaat.

Festivalposters
Heel aardig is ook de verzameling festivalposters. Ze zijn er lang niet allemaal maar het geeft een idee van de programmering door de jaren heen. De expositie geeft sowieso een mooi tijdsbeeld. Je ziet het hippiedom, via new-wave evolueren naar het punttijdperk. Dat geldt ook voor de posters. Van de sfeervolle exemplaren van de hand van Bennie Jolink uit de jaren ’70 tot de strak vormgeven posters van de latere edities.

Uitleg
Als bezoeker, en vooral voor hen die er destijds niet zelf bij waren, zou je wat meer uitleg wensen. Bij veel foto’s zijn prachtige verhalen te vertellen. En chronologisch is het overzicht ook allerminst. Dat is ook a hell of a job. Niemand lijkt er in te slagen om een sluitend overzicht te geven van welke artiesten en bands hebben opgetreden tijdens de festival. Een leuke vraag is ook: ‘Waarom heette het festival van 1984 ‘Het Laatste Lochem Festival’ en volgden toen toch nog twee edities?’

Antwoorden op dergelijke vragen blijven dus uit, maar de beelden fantastisch.

Info:
Wat: Foto-expositie Lochem Festival 50 jaar
Waar: Stadshuus, Markt 3, Lochem
Wanneer: nog tot en met 30 juni
Hoe laat: dagelijks 11-17 uur (behalve zondag)
Toegang: gratis
De banner bij de ingang van het Stadshuus laat niets aan duidelijk te wensen over (foto: LochemsNieuws)