ForFarmers test biomassacentrale; mogelijk overlast

0
De Lochemse Brug met op de achtergrond het complex van ForFarmers (Bron: forfarmersgroup.eu)

LOCHEM – ForFamers bouwt aan de Kwinkweerd een biomassacentrale. De al eerder aangekondigde centrale is toe aan testfase. Het bedrijf zegt dat de tests kunnen leiden tot overlast door geluid en flinke stoomwolken. Dit kan voorkomen tussen nu en eind volgende week. Het zal gaan circa 5 tests.

Omwonenden en bedrijven rond de fabriek hebben een brief ontvangen met de aankondiging van de tests. De stoom die dan ontsnapt is ForFarmers onschadelijk voor volksgezondheid en milieu.

Houtsnippers

De centrale wordt gestookt met houtsnippers die vrijkomen bij het onderhoud van houtwallen, hagen en bospercelen in de Achterhoek. Dit scheelt op jaarbasis circa 1,8 miljoen kubieke meter aardgas en zorgt voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

En met het gebruik van houtsnippers uit de regio, ondersteunt ForFarmers veehouders en landschapsorganisaties bij het duurzaam beheren van het landschap en het verbeteren van de biodiversiteit. Voor de benodigde grondstoffen werkt ForFarmers samen met een regionale partner, Coöperatie Streekhout Achterhoek.

Lees hieronder meer over het gebruik van biomassa…

Biomassa, wensen en grenzen

Biomassa is een onmisbare grondstof voor een schone economie in Nederland. Maar er zijn grenzen aan de hoeveelheid biomassa die kan worden geproduceerd zonder schade aan te richten aan bijvoorbeeld de biodiversiteit of voedselvoorziening. Wat zijn de voor- en nadelen van biomassa? En waar en hoe kan biomassa het beste worden benut?