Extra pompen bij Eefde nog wel even nodig

0
De extra pompen bij het gemaal in Eefde maken overuren om het Twentekanaal op peil te houden (foto: Sander Wels)

EEFDE – De extra pompcapaciteit die eind juli is bijgeplaatst bij het gemaal naast de sluis in Eefde blijft nog wel even nodig. Er wordt nog steeds water uit de IJssel in het Twentekanaal gepompt. Hoewel ook het water van de IJssel zelf zeer laag staat.

De regen die de afgelopen tijd is gevallen, is nog te weinig om de droogte op te lossen. Daarvoor is ongeveer 2 tot 3 maanden typisch Nederlands weer nodig. Dus lagere temperaturen en geregeld regen. Dit laat Rijkswaterstaat weten in een speciaal met het oog op de droogte gestarte liveblog.

Op peil
Hoe lang er nog water in het kanaal moet worden gepompt is niet te voorspellen. De waterstand in het Twentekanaal is op peil. Dit is belangrijk voor de scheepvaart maar ook de aanliggende waterschappen kunnen gebruik maken van het water. Zo wordt onder meer in Lochem – bij het jachthaventje – water in de Berkel gepompt. De waterstand ziet er ook daar goed uit, althans boven de stuw bij het voormalige Waterschapshuis (nu Thoma Post).

Hoe hoog het neerslagtekort op dit moment is, houdt het KNMI in de gaten. Daar is goed te zien hoe groot het verschil is tussen de droogte in een gemiddelde de zomer en de zomer van 2018. Op de kaartjes hieronder is dit goed te zien.

\