Erik Haverkort (VVD): ‘Achterhoeker is veel te bescheiden’

0
Erik Haverkort (eigen foto)

EEFDE – Erik Haverkort uit Eefde is nu bijna twee jaar Kamerlid voor de VVD. Voor de komende verkiezingen staat hij op plek 37 en hij hoopt te kunnen doorgaan met de dingen die hij heeft opgepakt. Daaronder circulaire economie en dierenwelzijn. Maar ook met het blijven promoten van de Achterhoek als een regio die ertoe doet. Dat laatste is heel erg nodig, zo heeft hij ervaren.

De vraag of er in Den Haag sprake is van enig dedain richting Achterhoek beantwoord Haverkort bevestigend. “Dat komt ook door onwetendheid en vooroordelen. Zo constateert men soms met verbazing dat ik accentloos Nederlands spreek. Een accent wordt al snel geassocieerd met een bepaalde mate van domheid.” En tijdens de discussies over statiegeld op blikjes werd hij gewezen op de (vermeende) grote bierconsumptie in de Achterhoek. “Dan antwoorde ik dat wij ons bier bij voorkeur uit beugelflessen drinken.”

Innovatieve regio

De onwetendheid is groot. Haverkort legt uit: “Als ik vertel dat je er een uur over doet om van Zutphen naar Winterswijk te komen en dat hier bijna 450.000 mensen wonen, kijken velen je aan alsof ze water zien branden. De Eefdenaar vindt overigens dat de regio de hand deels in eigen boezem moet steken. “Mede dankzij onze maakindustrie zijn we een van de meeste innovatieve regio’s van het land. Dit vertaalt zich onder meer in grote aantallen octrooien en patenten. Maar we vertellen het gewoonweg niet vaak genoeg. We zijn te bescheiden.”

De besluiten die in Den Haag worden genomen zijn teveel op de Randstad gefixeerd, vindt Haverkort. Een Kamerlid uit de Achterhoek, die de regio kent, kan veel betekenen zo vindt hij. “Sommige partijen vragen aandacht voor zaken als het busvervoer op het platteland en voor stikstof, maar het mij gaat om leefbaarheid. En dat is echt een breder begrip. Als je in het weekend langs het sportveld staat en je ziet nog reclameborden van de plaatselijke kroeg, de loonwerker, het installatiebedrijf en de super dan gaat het nog goed. Maar dat staat onder druk.”

Vergrijzing

Erik Haverkort ziet in de toenemende vergrijzing een zorg. “We moeten genoeg mensen houden voor de werkgelegenheid die we nu te bieden hebben. Ik vrees dat de 8000 nieuwe woningen die ons nu worden toegedicht bij lange na niet genoeg zijn. Die vergrijzing zorgt alleen al in de zorg voor veel vraag naar extra mensen. We gaan het niet opvangen met robotstofzuigers. En de administratieve verplichtingen moeten omlaag”, zo vindt hij.

Voor de vorige verkiezingen stond Erik Haverkort op de 40e plaats op de lijst van de VVD, drie lager dus dan nu. Op de vraag of hij niet liever voor zijn werk van de afgelopen twee jaar was beloond met een hogere plek, zegt hij: “Ik begrijp het wel en ik heb deze positie dan ook met trots geaccepteerd. De VVD heeftveel kwaliteit op de lijst staan. Bovendien wordt gekeken naar een vertegenwoordiging per regio en een mix van nieuwe en ervaren kandidaten.”

Billenknijpen

Gezien de peilingen wordt het – net als de vorige keer – weer billenknijpen. Kansloos is Haverkort zeker niet, want een coalitie vormen zonder VVD lijkt lastig te worden. Als de partij gaat meeregeren schuiven bovenaan de lijst mensen door naar posities in het Kabinet. Bovendien zijn peilingen maar peilingen en kan er nog veel gebeuren. “Op 22 november weten we meer”, stelt Haverkort nuchter vast.

Zijn rol in het Haagse bevalt hem zeer. “Ik heb de afgelopen twee jaar onvoorstelbaar genoten van de dingen die ik mocht doen vanuit mijn portefeuille. Het meest wist hij zich te profileren op het gebied van dierenwelzijn. Dat de VVD samen optrok met de Partij voor de Dieren viel op. “Dierenwelzijn is ook niet iets dat meteen aan de VVD wordt gelinkt, maar volgens mij kan daar niemand tegen zijn”, schetst Haverkort. Hij kreeg onder meer voor elkaar dat notoire dierenbeulen een houdverbod kan worden opgelegd.

Rode draad

De circulaire economie heeft zijn warme belangstelling. Dat is meer dan afvalstromen indammen. Hij ziet in de Achterhoek dat de al genoemde maakindustrie druk bezig met oplossingen die leiden tot beperking en hergebruik van de grondstoffen. Wat Haverkort betreft wordt het proces van vergunningverlening flink versneld. Hij zegt: “Bij milieudebatten gaat het mij te vaak om incidenten. We moeten niet die incidenten maar de bovenliggende problemen aanpakken. Focus op de rode draad.”

Als kandidaat heeft hij opnieuw de steun van alle VVD-afdelingen in de Achterhoek. Dat schept verwachtingen. “Ik heb tot nu toe zeker 20 werkbezoeken afgelegd in de regio. Om Den Haag erbij te betrekken nam ik graag collega’s uit de Kamer mee.” Hij herhaalt nog maar eens dat de Achterhoek ook zelf meer lawaai moet maken. “Er is nu een jaarlijks diner voor Kamerleden. Dat is goed, maar niet genoeg. Zorg ervoor dat je elke maand iets doet. Dat hoeft niet groot te zijn. Een debat of een nieuwsbrief kan het verschil maken. Houd de aandacht vast. Haverkort vindt het een gunstige ontwikkeling dat Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem, sinds kort vicevoorzitter is van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Energie

Zelf draagt hij de Achterhoek uit via vlag en logo. Voor de deur van zijn werkkamer ligt een mat met het logo en op zijn kleding draagt hij graag het bekende groene symbool. En op de vraag of hij last heeft van de veelgehoorde Haagse werkdruk zegt Erik Haverkort: “Als ik dingen doe die ik leuk vind, krijgt ik daar heel veel energie van. Dus ik houd het goed vol. Misschien helpt ook dat ik me niet verlies activiteiten op sociale media of het constant op zoek zijn naar mogelijkheden om Kamervragen te stellen.”

Hij hoopt dat de Achterhoekers gaan stemmen. “Ik hoop dat de kiezer zich verdiept in de keuzes die er zijn.”