Eigen laadpaal bij je huis? Zo zit het met de verzekering

0
Foto ter illustratie

Auto’s die volledig op benzine of diesel rijden worden steeds zeldzamer op de
Nederlandse wegen. In plaats daarvan kiezen veel bestuurders voor deels of volledig elektrische auto’s. Als je elektrisch rijdt, dan is een oplaadpunt bij huis wenselijk. Hiermee kun je iedere ochtend zonder al te veel moeite met een volle batterij de weg op. Let wel op de volgende aandachtspunten.

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven en WonenDesk Lochem.

Bij de keuze voor een eigen oplaadpunt heb je verschillende opties: van een laadpaal in de
tuin tot een wallbox aan de muur of zelfs een mobiele oplader. Aan deze technologieën
hangen vaak behoorlijke prijskaartjes, met kosten die kunnen oplopen tot boven de €2.000
voor aankoop en installatie. Een investering om zuinig op te zijn. Maar hoe zit het met de
verzekering van zo’n laadstation?

Laadpaal verzekeren via inboedel of opstalverzekering
Het goede nieuws is dat laadpalen vaak verzekerd zijn, via je opstal- of inboedelverzekering. De exacte dekking hangt af van jouw persoonlijke situatie. We nemen enkele veelvoorkomende scenario’s door en bekijken hoe het zit met de verzekering.

  • Eigen huis
    Als je een vast oplaadpunt hebt bij je eigen huis, valt deze onder de opstalverzekering. Gebruik je een mobiele lader? Dan ziet je verzekeraar deze vaak als onderdeel van je auto en is deze onder voorwaarden gedekt door de inboedelverzekering.
  • Koopappartement
    Bij een koopappartement ligt het iets complexer. Een vaste laadpaal kun je onder
    bepaalde condities meeverzekeren op je inboedelverzekering, door middel van een
    zogenoemd eigenaarsbelang. Dit is een aanvulling op je standaard inboedelverzekering. Omdat de opstalverzekering via de Vereniging van Eigenaren loopt, is het niet altijd eenvoudig om individuele eigendommen als een laadpaal hierin op te nemen.
  • Huurwoning
    Woon je in een gehuurd huis of appartement en heb je een vast oplaadpunt? Dan kun
    je deze via een huurdersbelang op de inboedelverzekering laten meeverzekeren.

Laadpaal installeren? Geef dit door aan je verzekeraar
Het is van belang om je verzekeraar op de hoogte te stellen wanneer je van plan bent een
laadpaal te installeren. Op die manier is de verzekeraar geïnformeerd en kan de dekking van de verzekering eventueel worden afgestemd op de nieuwe situatie. Vergelijk meteen of je nog goed zit bij je huidige verzekeraar. Zowel de voorwaarden als de premie en maximale vergoedingen kunnen namelijk fors verschillen per verzekeraar. Een goede voorbereiding kan je behoeden voor onaangename verrassingen in de toekomst.

Voor wie via Leven en WonenDesk is verzekerd bij NH1816 geldt het volgende: Onder de woonhuisverzekering zijn standaard alle duurzame oplossingen meeverzekerd. Of je nu zonnepanelen op je dak laat leggen, kiest voor een warmtepomp of een laadpaal voor je elektrische auto laat plaatsen, dit wordt gezien als onderdeel van je opstal. Wie nog vragen heeft over het verzekeren van auto, laadpaal of andere bezittingen kan terecht bij de VerzekeringenDesk. Neem contact op via www.levenenwonendesk.nl of bel 0573 255 401. Of plan online een afspraak in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here