Eenmanszaken (zzp’ers) krijgen nieuw btw-nummer

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/DOETINCHEM – De vele eenmanszaken (zzp’ers) krijgen op korte termijn allemaal een nieuw BTW-nummer. Of eigenlijk krijgen ze er een tweede nummer bij. Het oude BTW-nummer blijft in gebruik voor de communicatie met de Belastingdienst en de afhandeling van aangifte. Dit heet voortaan ‘ob-nummer’. Nieuw is het ‘btw-id’. Dit wordt voortaan gebruikt op facturen, websites, visitekaartjes en andere correspondentie met de ‘buitenwereld’.

BSN-nummer

Dit najaar valt bij 1,3 miljoen eenmanszaken een blauwe enveloppe op de deurmat. Daarin wordt het nieuwe nummer bekend gemaakt. De reden voor deze exercitie is dat het bestaande btw-nummer in strijd is met privacy-wetgeving. Hierin is namelijk het Burger Service Nummer (BSN) verwerkt.

Nuttig bericht? Onder dit artikel staat een donatieknop. Met de opbrengst bestrijdt het LochemsNieuws de onkosten. Doneren kan al vanaf 1 euro.

Fraudegevoelig

Omdat ondernemers verplicht zijn om hun btw-nummer op facturen, websites en in e-mails te vermelden wordt hun BSN dus openbaar. Dat maakt de betrokkenen vatbaar voor identiteitsfraude. Het nieuw btw-identificatienummer (kortweg: btw-id) moet daar een stokje voor steken. Het is de bedoeling dat dit nummer vanaf uiterlijk 1 januari aanstaande wordt gebruikt voor alle correspondentie met klanten en leveranciers.

Aangifte

Voor de btw-aangifte blijft het bestaande btw-nummer (nu: ob-nummer) gewoon bestaan. Dat is goed nieuws voor iedereen die een boekhoudpakket gebruikt waarmee de aangifte in hoge mate geautomatiseerd plaatsvindt. Geprutst in de instellingen van dergelijke pakketten is dus niet nodig.