Het échte Lochemse verhaal van Chuck Berry

0

LOCHEM – De op 90-jarige leeftijd overleden rock ‘n’ roll-legende Chuck Berry speelde in 1977 in het Lochemse openluchttheater. Rond zijn dood steekt een verhaal uit het boek ‘Terug naar Lochem popfestival 1968-1986’ opnieuw de kop op. Dat verhaal klopt echter niet.

‘s Heerenberg
Het is niet waar dat Chuck Berry naar de organisatie in Lochem belde met de mededeling dat zijn band een ongeluk had gehad en dat er een andere band moest worden gevonden, zoals in het boek staat. Lochemer Jan van Londen, destijds stagemanager van het festival, kent het echte verhaal: ,,Ik kreeg op een gegeven moment de opdracht om naar de grens bij ‘s Heerenberg te rijden om de band van Chuck Berry op te halen. Ze waren bang dat ze Lochem anders niet konden vinden. Ik reed er heen met de auto van Normaal-manager Mick Froeling.”

Geen band
Van Londen vervolgt: ,,Bij de grens aangekomen verscheen de band niet op het afgesproken tijdstip. Na enig wachten belde ik naar Lochem om dit te melden. Joost Carlier (festivalorganisator – red.) zei dat ik snel terug moest komen om de zaken op het podium weer in goede banen te leiden.”

Laconiek
Jan van Londen was na terugkomst getuige van de aankomst van Chuck Berry in het theater. ,,Hij arriveerde in een limousine met twee blonde dames aan zijn zijde. Ik begeleidde hem naar de kleedkamer. Ik was er daar verder niet bij maar ik hoorde later dat Berry pas daar te horen kreeg dat zijn band er niet was. Hij schijnt er nogal laconiek over te hebben gedaan.”

Normaal
Zowel Normaal als de Britse rockabilly-band Matchbox kwamen in aanmerking voor de vervanging, omdat ze beide nummers van Chuck Berry op het repertoire hadden staan. De keuze viel uiteindelijk op Matchbox.

Who the hell?
Tijdens het optreden in het openluchttheater werd Jan van Londen op de schouder getikt. Een onbekende vroeg hem: ,,Who the hell are these guys?” Van Londen antwoordde dat het Matchbox was, waarop de onbekende zich voorstelde als bandlid van Chuck Berry. De band had Lochem op eigen kracht toch nog gevonden. Het bandlid was overigens weinig enthousiast over de kwaliteit van de invallers. ,,They are ruining him”, zo was het commentaar. Jan van Londen: ,,Het was inderdaad niet best maar het publiek vond het prachtig.”

Zomertijd
Achteraf bleek dat de band van Berry waarschijnlijk niet op tijd was, omdat in Nederland de zomertijd was ingegaan. Dat was in 1977 de eerste keer voor ons land. Duitsland voerde dat pas in 1980 in, vanwege moeizaam overleg met toenmalige DDR. Zo ontstond gedruende 3 jaar dus een uur tijdsverschil met de buren en dat nekte de band van Chuck Berry.

Matchbox
De band Matchbox had twee hits in Nederland. De video hieronder toont ‘Midnite Dynamo’s’. De andere was ‘buzz buzz a diddle it’.