Doortraproute voor senioren in gemeente Lochem

0
Zo ziet de Doortraproute voor senioren er op de kaart uit. De kaart maakt deel uit van het pdf-bestand dat onderaan het artikel is te bekijken.

LOCHEM – Veilig fietsen tot je 100ste. Dat is de ambitie van programma Doortrappen, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De gemeente Lochem steunt de ambitie en heeft het aanbod van de provincies Gelderland en Overijssel om een Doortraproute te ontwikkelen omarmd. Na gebruik door testfietsers is de Doortraproute nu klaar voor gebruik.

In opdracht van de provincies heeft de Fietsersbond in samenwerking met de gemeente de
Doortraproute ontwikkeld. Doortraproutes zijn comfortabele en leuke fietsrondjes van 20 tor 25 km voor senioren. De routes zijn mooi en groen. Ze gaan zoveel mogelijk over ruime paden, rustige wegen, overzichtelijke kruispunten en kennen weinig obstakels.

Minder druk en breed

De routes volgen in tegenstelling tot wat velen gewend zijn, niet altijd het knooppuntnetwerk. Dit omdat andere wegen of fietspaden nog comfortabeler en/of geschikter zijn in deze route. Denk aan minder druk, breder, betere kwaliteit van het wegdek en het zoveel mogelijk mijden van vervelende kruisingen.

Doel is dat senioren zo veilig mogelijk kunnen blijven fietsen. Zowel lichamelijk als mentaal is het fijn en gezond zo lang mogelijk actief te blijven. Vrijwilligers die lokaal bekend zijn stelden de route samen. Vervolgens hebben testfietsers in de gemeente Lochem de route gefietst en hun mening en aanbevelingen gedaan over de route en/of routebeschrijving.

Route

In de routebeschrijving van de gemeente Lochem staan opletpunten, bankjes en horeca/rustpunten vermeld. De route begint in het historisch centrum van Lochem bij de VVV. Vervolgens gaan de fietsers het buitengebied in en passeren ze het Kanaal, de Berkel en het Grote Veld. Meerdere rustieke plekjes komen aan bod. De route eindigt ook weer in Lochem.

Vlaggetje

Bij de VVV en in de hal van het gemeentehuis in Lochem is de gratis route te vinden. Daar liggen ook vlaggetjes (zie foto hieronder). Wie de Doortraproute gaat fietsen, kan een foto van zichzelf maken met het vlaggetje zichtbaar in beeld. Mail de foto naar verkeer@lochem.nl. Een aantal wordt op de social-mediakanalen van de gemeente Lochem geplaatst. De inzender maakt kans op een van de drie (diner)bonnen van lokale restaurants. De foto moet voor 15 mei binnen zijn. De jury, met daarin Jos van Nuenen en Paul Engelen van de Fietsersbond, bepalen uiteindelijk de drie winnaars. Zij krijgen persoonlijk bericht.

Op www.fietsersbond.nl is de doortraproute te downloaden, maar hetzelfde PDF-bestand staat ook HIER op LochemsNieuws…

Het vlaggetje van de Doortraproutes