Concept coalitieakkoord Lochem maandag besproken door raad

0
(foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – De gemeenteraad van Lochem bespreekt maandagavond (9 mei) de conceptversie van het coalitieakkoord dat GB, VVD en MmL hebben opgesteld. Dat de gemeenteraad een mening kan geven over het concept was eerder al aangekondigd. Daardoor lijkt ook de beoogde officiële start van het college te worden gehaald. Formateur Jan Bart Wilschut noemde uiterlijk eind mei haalbaar.

De coalitiebesprekingen begonnen op 2 april. Tussentijds werd gemeld dat het overleg voorspoedig verliep en dat een kink in de kabel niet meer werd verwacht. Toen werd ook bekend gemaakt dat Lochem van drie naar vier wethouders gaat. Wilschut zei dit logisch te vinden vanwege de stevige opgaven die op de gemeente afkomen. Ook doet een tweede wethouder voor GB recht aan de verkiezingswinst van die partij, die met acht zetels nu behoorlijk dominant is.

Vrouwen

De kandidaten voor het wethouderschap zijn Marja Eggink en Wendy Goodin-Stapelkamp namens GB, Eric Jan de Haan van de VVD en Lex de Goede namens Meedenken met Lochem (MmL). Alleen De Haan prolongeert zijn wethouderschap. Henk van Zeijts (GroenLinks) en Robert Bosch (GB) zwaaien af. Het aantal vrouwen in het college neemt met 200 procent toe. De afgelopen 4 jaar was hun aandeel namelijk precies nul.

Oppositie

Maandag wordt dus meer bekend over wat de coalitiepartners hebben afgesproken over ‘hete’ thema’s als huisvesting, energie, klimaat en economie. En ook wat de oppositie daaraan toe te voegen of af te dingen heeft. De drie coalitiepartijen bezetten samen 13 raadszetels. De vijf oppositiepartijen hebben er samen tien. Ze hebben allemaal een gelijk aantal van twee zetels.