Coalitiebesprekingen Lochem met 4 partijen

Mogelijk 4 in plaats van 3 wethouders

0
Marja Eggink van Gemeentebelangen (GB) (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Lochem gaat voor een afspiegelingscollege. Dat is althans de insteek van coalitiebesprekingen tussen Gemeentebelangen, GroenLinks, VVD en CDA die op het punt van beginnen staan. Er wordt dan ook gesproken over de mogelijkheid om het aantal wethouders te verhogen van drie naar vier.

Als ‘formateur’, of liever; gespreksleider, is Jan Bart Wilschut uit Winterswijk aangetrokken.

Dit heeft Marja Eggink van GB donderdag bekend gemaakt. Haar partij kwam opnieuw als grootste uit de verkiezingen en won zelfs nog een zetel. Dat geeft recht op het voortouw als het gaat om de coalitievorming.

Gesprekken
Na gesprekken met álle partijen is gekozen voor verdergaande gesprekken met de vier partijen die qua aantal stemmen de grootste zijn. Marja Eggink: ,,We gaan voor de afspiegeling van wat de kiezer wil. De eerste gesprekken waren veelbelovend. Op de inhoud kun je het natuurlijk altijd nog oneens worden maar voor dit moment lijkt dit de beste optie om verder te onderzoeken.”

Verliezers
GroenLinks, ging vorige week van 3 naar 4 zetels. De VVD bleef gelijk in zetels maar kreeg wel meer stemmen dan 4 jaar geleden. De coalitiegenoten van GB, het CDA en D66 verloren. De christen-democraten raakte een van de vier zetels kwijt. D66 werd gehalveerd en hield slechts 2 van 4 zetels over..De PvdA bleef nipt gelijk op 3 zetels. De sociaal-democraten verloren echter wel stemmenen en kregen er dik 500 minder dan het CDA. Meedenken met Lochem eiste voor het eerst een zetel op in de raad.

Meerderheid
De 4 partijen die nu aanschuiven aan de onderhandelingstafel hebben samen 17 zetels en dat is een overweldigende meerderheid in een raad met 23 leden. Dat betekent echter ook dat er zelfs bij een afvaller een krappe meerderheid overblijft. Eggink zinspeelde daar al een beetje op. ,,Je zag het bij het Kabinet. Daar werd ook met 4 partijen gesproken en onderweg ging er een en kwam een ander.”

Geen haastwerk
Marja Eggink waagt zich niet aan een prognose van hoe lang het duurt voordat er een nieuw college er zit. ,,Ik zag dat de griffie voor eind april een datum met potlood heeft ingevuld maar ik geef daar geen garantie op. Liever een of twee weken langer praten dan half werk leveren”, zo zegt ze.

Vier wethouders
De geluiden om het college qua werkdruk meer armslag te geven door een extra wethouder aan te stellen klinken al langer. Het drietal wethouders en de burgemeester hebben een zware portefeuilles en de werklast neemt vermoedelijk nog toe.

Jan Bart Wildschut (bron: doordewind.nl)
‘Formateur’
De onderhandelingen worden geleid door Jan Bart Wilschut (1963). Dat is vanuit het gezichtspunt van GB een vrij bijzondere keuze want de Winterswijker was onder meer PvdA-wethouder in de gemeente Rheden. ,,Hij is echter al lang uit de politiek en kent het wereldje uitstekend. Een gesprek met hem voelde goed”, aldus Marja Eggink.
Wildschut was vorige week nog gespreksleider tijdens het verkiezingsdebat in het gemeentehuis. Hij studeerde politicologie in Amsterdam en werkte aanvankelijk als free-lance journalist  voor Vrij Nederland, HPde Tijd en De Groene Amsterdammer. Hij kwam naar het oosten van het land als verslaggever in dienst van  Omroep Gelderland.
In 1993 was hij oprichter van Stichting de Dialoog, bureau voor interactieve beleidsvorming. In 1999 ging hij zelfstandig verder met het opzetten en leiden van debatten voor tal van organisaties. Van Rabobank tot Hockeybond en van Woningbouwcorporaties tot verschillende politiekorpsen. Hij was verder tot 2012 directeur van de Regio Achterhoek.

(geraadpleegde bron: voordewind.nl)