CDA Lochem niet vrijwillig weg van onderhandelingstafel

0
De drie gekozen raadsleden van het CDA (bron: w(bron: CDA Lochem)

LOCHEM – Het CDA is niet vrijwillig vertrokken als deelnemer aan de coalitiebesprekingen die na de verkiezingen van 21 maart in gang werden gezet. Er is dan ook sprake van de teleurstelling bij de Lochemse christen-democraten. Woordvoerder Bart Ruiterkamp wil op dit moment niet ingaan op de inhoudelijke kant van de zaak. Daar zijn volgens hem afspraken over gemaakt.

Vrijdag kwam naar buiten niet langer met 4 maar met slechts 3 partijen verder wordt gepraat. ‘Formateur’ Jan Bart Wilschut liet het bij die mededeling en wilde er evenmin inhoudelijk op in gaan.

Mooie combinatie
Ruiterkamp was als afgevaardigde van het partijbestuur een van de drie onderhandelaars namens het CDA. ,,Wij vonden de combinatie van 2 partijen uit de huidige coalitie en 2 oppositiepartijen wel een mooie”, zegt hij. Die andere coalitiepartij is Gemeentebelangen (GB) en de 2 oppositiepartijen zijn GroenLinks en VVD.

Extra wethouder
Eerder liet fractievoorzitter Marja Eggink van GB ook al doorschemeren wel voor een brede coalitie met 4 partijen te voelen. Daarbij werd nadrukkelijk ook de mogelijkheid geopperd om verder te gaan met 4 in plaats van 3 wethouders, om de werkdruk van het college te verlagen. Zowel Wilschut als het CDA willen niet zeggen of het vertrek van het CDA ermee te maken heeft dat andere partijen aan tafel tegen een groter college zijn.

Dat het CDA als eerste moest vertrekken is gezien de verkiezingsuitslag niet raar. De partij verloor een zetel en heeft er nu 3. GB (6) en GroenLinks (4) wonnen elk een zetel. De VVD (4) bleef qua zeteltal gelijk maar kreeg wel meer stemmen dan 4 jaar geleden.

[UPDATE]
Kort na publicatie van dit bericht werd bekend dat fractievoorzitter Pieter Bas ter Maat opstapt. Lees dat bericht HIER.