Buurtvereniging Enklo maakt doorstart met nieuw bestuur

Voorzitter Henk Harmsen na 48 jaar voorzitter-af

0
Wethouder Ria Lelieveld (midden) geflankeerd door de scheidende bestuursleden (vlnr) Annerein Wenneker, Piet de Vos, Gerrit Bleumink en Henk Harmsen (foto: Sandra Bouck))

LOCHEM – Buurtvereniging Enklo in Lochem-West heeft een doorstart gemaakt. Het voormalige bestuur onder aanvoering van voorzitter Henk Harmsen trad dinsdagavond, tijdens een algemene ledenvergadering, definitief terug om plaats te maken voor een nieuw zevenkoppig bestuur. De vier terugtredende bestuurders zijn in het bijzijn van tientallen buurtgenoten uitvoerig in de bloemen en cadeaus gezet en bedankt voor hun jarenlange inzet.

Harmsen was al vanaf de oprichting in 1975 betrokken en werd na een jaar, in 1976, meteen voorzitter. Een functie die hij dus maar liefst 48 jaar heeft vervuld. Anna Lijftogt nam de voorzittershamer over. Namens de gemeente Lochem waren buurtcontactpersoon Appie Baas en wethouder Ria Lelieveld erbij in de Sint Josephschool. Lelieveld had behalve wat lekkernijen ook een splinternieuwe Achterhoekse vlag bij zich voor het terrein waar de oude school is afgebroken en dat sinds een aantal jaren in omgetoverd tot een tijdelijke speel- en ontmoetingsplek voor de buurt en dan vooral de kleintjes.

Klankbordgroep

De doorstart van Enklo kon mede gebeuren omdat er al een Klankbordgroep bestond die de ontmoetingsruimte beheert en verder met de gemeente meedenkt over de definitieve invulling van dat terrein. Mensen uit de Klankbordgroep zitten nu in het nieuwe bestuur, dat werd aangevuld met diverse anderen. De gemeente heeft ter stimulering van buurtactiviteiten het jaarlijks onderhoudsbudget voor het onderhoud verdubbeld.

Henk Harmsen toonde zich enorm blij dat ‘zijn’ Enklo doorgaat. ,,Anders was de buurtvereniging ter ziele gegaan, want voor ons was het op. We zijn alle vier op leeftijd, de animo nam af, we probeerden al enkele jaren vergeefs nieuwe mensen te vinden en de gezondheid speelt sommigen van ons parten. Ik hoop op heel veel nieuwe ideeën om de buurtvereniging nieuw leven in te blazen maar vergeet ook de succesnummers niet zoals het kaarten, de barbecue, het ritje voor ouderen met het treintje Bello en de kerstborrel. Ik ben heel nieuwsgierig.’’

Logboek

Om de nieuwe bestuursleden inspiratie te geven had hij een fraai logboek gemaakt van de vele verschillende activiteiten die in de loop der jaren zijn georganiseerd. Veel buurtbewoners hadden meebetaald aan bloemen en cadeaus. Gerrie Bleumink overhandigde VVV-bonnen voor elk van de scheidende bestuursleden maar ook voor Henks
vrouw Henny, die tientallen jaren trouw langs de deuren ging voor het innen van de jaarlijkse contributie. Dick en Ria Wolferink maakten zelf fraaie houten kastjes met daarin een paaslekkernij.

Henk Harmsen overhandigt de voorzittershamer aan opvolger Anna Lijftogt (foto: Sandra Bouck)