GORSSEL/LOCHEM – De leden van de Lochemse gemeenteraad hebben dezer dagen een brief in hun postvakje aangetroffen over de petitie ‘Steun de bewoners van de Bloemenkamp Gorssel’. De is ruim 1050 ondertekend en wordt op korte termijn aangeboden aan de directie van eigenaar Habion/VGZ en aan burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve.
De ontvangst van de brief valt samen met de start van de discussie in de gemeenteraad over de nieuwe Woonvisie. ‘Hierin worden de lijnen uitgezet voor het toekomstig woonbeleid in onze gemeente. Dit is dan ook hét moment om nog eens de aandacht
te vestigen op het zeer onwenselijke verlies van 39 betaalbare appartementen door de voorgenomen sloop van appartementencomplex de Bloemenkamp in Gorssel, ten gunste van dure appartementen door Habion/VGZ’, zo is te lezen in de brief.
Sociale huur
De brief is ondertekend door de initiatiefnemers van de petitie, Marlies Gommers en Indra van Hemert. In de petitie ligt de nadruk op het verlies van sociale huurwoningen in het dorp. En op het ontbreken van een – in overleg met alle betrokkenen afgestemd – plan. Habion/VGZ heeft wel een sociaal plan opgesteld maar dat voorziet niet in vervangende woonruimte in dezelfde prijsklasse. Dat soort woningen zijn er gewoonweg niet genoeg in Gorssel.
Zorgen
Sinds deze aankondiging in december 2019 staat een groeiend aantal appartementen leeg en maken de overgebleven, meest oudere, huurders zich zorgen over hun toekomst. Volgens de opstellers van de petitie mag de invalshoek van architectonische kwaliteit niet worden vergeten. De Bloemenkamp is ontworpen door de Deventer architect
Knutttel. Via een bijlage bij de brief aan de gemeenteraad wordt dan ook gepleit voor aanwijzing tot gemeentelijk monument.
Stem laten horen
De raadsfracties worden aangespoord om hun stem te laten horen en hun invloed aan te wenden om met Habion/VGZ in gesprek te gaan. Dezelfde eigenaar verhoogt momenteel ook de huren van woningen aan de Beekweide in Eefde. Als bewoners vertrekken worden de woningen verhuurd tegen een prijs waardoor ze niet langer als sociale huurwoning te boek staan.