HARFSEN/LOCHEM – Tijdens de behandeling van de startnotitie voor woningbouw in Harfsen kwam dinsdagavond een concreet bouwplan, voor waarschijnlijk ruim 50 woningen voor de locatie Reeverweg-Oost, uit de lucht vallen. Projectontwikkelaar Robert Ramdhani uit Borne kwam ermee op de proppen tijdens in inspreekbeurt. Dat er mogelijk gebouwd gaat worden is op zich goed nieuws voor het dorp. Maar de manier waarop dit tot stand is gekomen was aanleiding voor veel vragen.
Liet de gemeente zich de kaas van ‘t brood eten door een projectontwikkelaar? En waarom werd de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) niet op het betrokken stuk grond gevestigd? Dat is immers hét instrument om projectontwikkelaars buiten de deur te houden. Overigens is Ramdhani van plan zich te houden aan de door de gemeente gewenste verdeelsleutel voor nieuwbouwprojecten, waardoor er ook ruimte is voor sociale huur en betaalbare koopwoningen.
Startnotitie
Het fenomeen startnotitie is nieuw voor de gemeente Lochem. Het gaat om een document waarin de kaders voor nieuw te ontwikkelen bestemmingsplannen worden voorgelegd aan de gemeenteraad. De raad kan dan toetsen of het college van B&W zich aan de beleidskaders houdt. De raad adviseert en kan wijzigingsvoorstellen doen. Dat neemt het college mee en komt later met een raadsvoorstel om het bestemmingsplan goed te keuren. In het geval van Harfsen was ook ruimte voor inspraak van betrokkenen.
Naast Robert Ramdhani maakten een aantal inwoners van Harfsen dinsdag gebruik van die mogelijkheid. De reacties kwamen van omwonenden van de in totaal drie locaties in Harfsen die in beeld zijn voor mogelijke woningbouw. Naast de Reeverweg zijn dit de locaties Harfsen-West en Harfsen-Zuidwest. De kortste samenvatting is dat de insprekers warme pleidooien hielden voor locaties waar ze zelf niet in de buurt wonen. Waarbij de bewoners van de Reeverweg de credits verdienen voor het feit dat ze aangaven zich niet hevig zullen verzetten tegen elke vorm van woningbouw in hun buurt. “Ik wil niet op mijn geweten hebben dat ik woningbouw in Harfsen tegenhoud”, zei een van hen letterlijk.
Geldkwestie
De raadsfracties ondervroegen wethouder Marja Eggink over hoe het kon gebeuren dat een commerciële partij wel een principe-overeenstemming bereikte met de grondeigenaar en de gemeente niet. Uit de antwoorden en het debat was af te leiden dat het vrijwel zeker een kwestie van geld is. Het lijkt erop dat de gemeente een marktconforme prijs bood voor de grond voor een zestal woningen, die als een lint langs de Reeverweg gebouwd kunnen worden, en dat het voor de rest van de locatie een veel lagere prijs bood. De financiële aspecten zijn overigens nog onderdeel van geheime stukken.
De wethouder legde uit dat er geen Wvg werd gevestigd aan de Reeverweg omdat ervan werd uitgegaan dat de twee andere locaties in het dorp voldoende ruimte bieden om te voldoen een woningbehoefte. De zes eventueel te bouwen woningen aan de Reeverweg zijn niet van doorslaggevend belang om die behoefte te dekken. Overigens heeft de eigenaar van de locatie Harfsen-West aangegeven zelf woningenbouw te willen ontwikkelingen op zijn grond. ‘Harfsen zuidwest’ ligt tussen het Hazenveld en de Jufferdijk en is aangekocht door de gemeente.
Manifest
Wethouder Eggink vertelde dat het plan van Ramdhani ook voor het college als een verrassing kwam. Ramdhani gaf aan dat hij medio september een akkoord bereikte met de grondeigenaar. De locatie Reeverweg en het plan van de projectontwikkelaar komen sterk overeen met een onlangs door zo’n 30 inwoners van Harfsen opgestelde manifest ‘Snel en betaalbaar bouwen in Harfsen’. Of de opstellers daarvan een rol hebben gespeeld, door bijvoorbeeld de projectontwikkelaar op de locatie te wijzen, werd dinsdag niet duidelijk. Uit een eerder door de Dorpsraad gehouden enquête blijkt dat veel inwoners van Harfsen de Reeverweg wel zien zitten als bouwlocaite.
De tegenstanders van grootschalig bouwen aan de Reeverweg wijzen onder meer op het feit dat een nieuwe woonwijk alleen kan worden ontsloten richting diezelfde weg en dat die relatief smalle weg ook nu al druk wordt bereden. Verder wijzen ze erop dat het agrarische perceel ingeklemd ligt tussen twee gebieden die deel uitmaken van het Gelders Natuurnetwerk (GNN). Robert Ramdhani gaf aan die twee gebieden met elkaar te willen verbinden via de aan te kopen grond.
Verwarring
Een puur beleidsstuk en al een min of meer concreet plan die elkaar kruisten zorgde dinsdagavond voor de nodige verwarring. Het goede nieuws is dat in Harfsen voldoende mogelijkheden lijken te liggen om op niet al te lange termijn daadwerkelijk te beginnen met bouwen.