Boekenweek: Oek de Jong, Eus en Arnon Grünberg in Lochem

0

LOCHEM -Zaterdag barst de Boekenweek los. Dat brengt een aantal bekende schrijvers naar Lochem. Het enig overgebleven plaatselijke boekenbolwerk Boekhandel Lovink heeft een aantal bekende schrijvers weten te strikken, waaronder Arnon Grünberg, Özcan ‘Eus’ Akyol en Oek de Jong.

De gasten komen niet allemaal naar de boekenwinkel aan de Markt maar treden ook op in de Synagoge en, mogelijk, in de bibliotheek

Arnon Grünberg maakt zijn opwachting op woensdag 11 maart in de Synagoge aan de Westerwal. De schrijver en denker praat daar onder meer over zijn nieuwste roman ‘Bezette gebieden’. Het boek is een moderne odyssee boordevol morele vraagstukken.

Otto Kadoke

Otto Kadoke, de grensoverschrijdende psychiater uit Moedervlekken, is terug. Nadat het
verhaal van zijn alternatieve therapie door een bekende auteur te boek is gesteld en een
bestseller is geworden, raakt hij verstrikt in een web van halve waarheden, interpretaties en leugens dat hem zijn baan kost – en zijn reputatie vernietigt.

Maar niet alleen dat: zijn moeder is inmiddels weer vader geworden en de verzorgster van vader ontpopt zich tot een onvermoeibare aanhangster van Christenen voor Israël. Op een dag, als alles verloren lijkt, staat een ver familielid voor de deur: in haar ziet Kadoke zijn kans om te ontsnappen. Ze voert hem – en zijn vader – naar de bezette gebieden, waar hij tegen zijn zin in als verlosser wordt onthaald. Tekenaar Paul van der Steen gaat in de Synagoge in gesprek met de schrijver. Details onderaan dit bericht.

Özcan Akyol

Özcan Akyol schreef het Boekenweekessay voor dit jaar. Het heet “Generaal zonder leger’. Hierin onderzoekt hij waarom de literatuur steeds meer genoegen moet nemen met een rol in de marge en vraagt hij zich af waar de rebellen en dwarsdenkers onder de schrijvers toch zijn gebleven. Hij komt op vrijdag 13 maart naar de winkel van Lovink. Details onderaan dit bericht.

Oek de Jong

Een dag later – zaterdag 14 maart – komt schrijver Oek de Jong naar Lochem. Hij gaat in gesprek met redacteur Tilly Hermans. Schrijvers schrijven boeken, maar ze doen dat zelden zonder redacteur. Oek de Jong en Tilly Hermans werken al sinds 1979 nauw met elkaar samen. Op uitnodiging van Boekhandel Lovink en de Bibliotheek Lochem gaan ze met elkaar in gesprek over ‘Zwarte schuur’. Deze monumentale roman staat al maanden in de landelijke Top 10 en werd verkozen tot Boek van de Maand bij DWDD.

De Jong beschrijft in ‘Zwarte schuur’ de eb-en-vloed-bewegingen binnen een
lange relatie. Hij maakt de onzekerheden, jaloezieën en ergernissen vanuit
beider perspectief invoelbaar en toont zowel de kracht als de kwetsbaarheid van zo’n verhouding.

Informatie

Arnon Grünberg
Locatie: Synagoge, Westerwal 6 te Lochem
Datum: Woensdag 11 maart
Tijd: 20.00 uur
Entree: 10 euro
Organisatie: Boekhandel Lovink

Özcan Akyol
Locatie: Boekhandel Lovink
Datum: Vrijdag 13 maart
Tijd: van 15.00 tot 16.00 uur.
Toegang: vrij

Oek de Jong
Locatie: Boekhandel Lovink of de Bibliotheek Lochem (nadere info volgt)
Datum: Zaterdag 14 maart
Tijd: 20.00 uur
Entree: 10 euro
Organisatie: Boekhandel Lovink & de Bibliotheek Lochem