Blauwalg in water recreatieplas Europarcs Resort De Achterhoek

0
De waarschuwing voor blauwalg op de site www. zwemwater.nl

LOCHEM – Uit recente metingen van waterschap Rijn en IJssel is gebleken dat zich een  verhoogde concentratie blauwalgen in het zwemwater bevindt van Europarcs Resort De Achterhoek aan de Ploegdijk. De blauwalgen zijn potentieel giftig en vormen derhalve een gezondheidsrisico. Dit heeft de Provincie Gelderland maandagmiddag bekend gemaakt.

Door wind kan een ophoping van de blauwalgen ontstaan in een gedeelte van het zwemwater. Dan ontstaat een groene of groenblauwe olieachtige laag die op het water drijft. Er wordt voor gewaarschuwd niet door deze drijflaag heen te zwemmen en er geen kinderen in te laten spelen. Van een algeheel zwemverbod is dus nog geen sprake.

Blauwalg kan leiden tot huidirritatie en maag-/darmklachten. Het water van plas op het voormalige Ruighenrode werd de afgelopen 4 jaar steeds als kwalitatief goed ingeschaald.

Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit staat op: www.zwemwater.nl en op de teletekstpagina van Omroep Gelderland (pagina 390 en verder).

Klachten
Wie een klacht of vraag over het zwemwater heeft kan op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur bellen met het Provincieloket, telefoon. 026 359 99 99. Mailen kan naar:provincieloket@gelderland.nl