LOCHEM – De beroemde ‘Messiah’ van Georg Friedrich Händel is al op veel manieren en in veel bezettingen uitgevoerd. Lochem beleeft op zondag 1 december echter een heel bijzondere versie van het oratorium. Zonder koor en orkest, maar met vier gedreven muzikanten voeren het uit op deels verrassende instrumenten en met veel respect voor de oorspronkelijke compositie. Het ensemble heet Boi Akih en omvat 7-snarige gitaar, altviool, kora en zang.
Boi Akih wordt gevormd door gitarist en componist Niels Brouwer en zangeres Monica Akihary. Voor de uitvoering van de ‘Messiah’ wordt samengewerkt met altvioliste Saskia Meijs en koraspeler Sekou Dioubate uit Guinee. Een kora Een kora is een snaarinstrument uit West-Afrika dat tot de harpen wordt gerekend en dat met beide handen wordt bespeeld.
Conform Händel
Zelf spreken de uitvoerders van de uit 1741 stammende compositie van een non-conformistische uitvoering, maar wel conform de werkwijze van Händel. Met een bezetting en klankvoorstelling in gedachten liet de veelzijdige barokcomponist zich inspireren door het vakmanschap en de expressie van de solisten. Hij herschreef zijn eigen werk vaak als de uitvoering daar om vroeg en hij stond open voor verandering, nieuwe ideeën en stijlen.
De eigenzinnige combinatie van de gebruikte snaarinstrumenten vormt een wonderschoon geheel waarop Monica Akihary met haar flexibele en warme stem de klassieke teksten van nieuwe zeggingskracht voorziet. Eerdere uitvoeringen leidden tot lovende recensies en tot staande ovaties. De zangeres ontving vorig jaar de Boy Edgarprijs, de belangrijkste prijs voor jazz- en geïmproviseerde muziek. En jongstleden september ontving Boi Akih de Cultuurprijs Indonesië voor buitenlandse culturele instellingen en individuen. De jury wees onder meer op het feit dat Monica Akihary teksten schrijft en zingt in het Haruku. Dit is een met uitsterven bedreigde taal uit Centraal-Molukken.
Tickets
Samen met Niels Brouwer vormt de zangeres al sinds 1997 Boi Akih. Het duo werkt veelvuldig samen met uiteenlopende (inter)nationale musici en dichters. Het repertoire is vaak grensverleggend en getuigd van experimenteervreugde en ontdekkingsdrang. Door te zoeken op de naam van het duo zijn op YouTube de nodige voorbeelden te vinden. En ook delen van de ‘Messiah’.
Het concert op zondag 1 december in de Gudulakerk begint om 15.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via c-tic.com of boiakih.com/messiah.
Hieronder een audiovisueel voorproefje: