Bestuur PlusOV: ‘leerlingenvervoer naar andere vervoerders’

0
Foto ter illustratie (bron: Peter Kasprzyk on Unsplash)

LOCHEM – Het vervoer van leerlingen in het bijzonder onderwijs komt met ingang van het volgende schooljaar (vanaf augustus 2019) vrijwel zeker in handen van andere vervoerders. Dat heeft het bestuur van PlusOV – waarin de deelnemende gemeenten zitting hebben – donderdag besloten.

Dit nieuws staat in een bericht dat wethouder Henk van Zeijts na de bestuursvergadering naar de gemeenteraad van Lochem stuurde. Dat had hij afgelopen maandag al toegezegd. In de vergadering zijn een aantal afspraken gemaakt.

Definitief besluit
Alle 9 in PlusOV deelnemende gemeenten nemen uiterlijk 1 november een definitief besluit over verlenging van de overeenkomst met PlusOV. Hoe dit gaat uitpakken is nog onduidelijk. Met name de grotere gemeenten Apeldoorn, Deventer en Zutphen overwegen om in ieder geval het leerlingenvervoer helemaal zelf te gaan regelen. Of ze de andere vormen van vervoer ook niet langer willen afnemen via PlusOV is nog niet duidelijk.

Aanbesteding
Meteen na 1 november wordt de aanbesteding gestart voor het zogeheten routegebonden vervoer per augustus 2019. Daaronder valt het leerlingen vervoer. Wat betreft het vraagafhankelijk vervoer (Regiotaxi) worden de contracten met de huidige vervoerders in principe verlengd, al gaat dit dus mogelijk voor minder gemeenten gelden.

Bereikbaarheid
Het bestuur geeft PlusOV opdracht om in de huidige situatie en in de nieuwe aanbesteding extra aandacht te geven aan de telefonische bereikbaarheid, klachtenafhandeling, de kwaliteit van de organisatie en – in algemene zin – de communicatie richting reizigers en ouders.

Start
In de nieuwe aanbesteding zullen tevens maatregelen worden genomen voor een goede start van het leerlingenvervoer met de nieuwe te selecteren vervoerders die het met ingang van het volgende schooljaar moeten gaan doen. Het was juist die start van het schooljaar die, zowel vorig jaar als dit jaar, voor velen desastreus verliep.

Tenslotte heeft het bestuur opdracht gegeven om een onafhankelijk accountant de (gedeeltelijke) uittredingskosten te berekenen en een voorstel daartoe aan het bestuur voor te leggen. Dit heeft te maken met de gemeenten die geheel of gedeeltelijk willen stoppen met de gemeenschappelijke regeling.

Kleinschaliger

In Lochem hebben raad en college een voorkeur uitgesproken voor een aanbesteding waarbij ook kleinere vervoerders, die de lokale situatie goed kennen, een kans krijgen. Ook PlusOV (de organisatie) zelf lijkt ook voorstander te zijn van verdeling van het vervoer over meerdere vervoerders, om de macht van de huidige twee grote bedrijven te breken.