Berkelbrug Graaf Ottoweg sneller dan verwacht weer open

0
Door een noodcontructie is de brug weer te gebruiken door 'licht verkeer' (Foto: gemeente Lochem)

LOCHEM – Goed nieuws in tijden van veel wegafsluitingen en omleidingen in en om Lochem. Het aanbrengen van een noodconstructie op de Reudinkbrug (Hoevenbrug) ging veel sneller dan verwacht. De brug is sinds zaterdag weer open voor ‘lichte voertuigen’. Volgens de gemeente ging het snel door afstemming en grote bereidwilligheid van vele partijen die bij de klus waren betrokken.

De brug is weer open voor voetgangers, fietsers, automobilisten en busjes. Vrachtwagens en andere zware voertuigen moeten wachten tot er op termijn een compleet nieuwe brug ligt. Toeleveranciers van de binnenstad moeten voorlopig nog omrijden. De voorbereidingen voor een nieuwe brug zijn inmiddels gestart, zo laat de gemeente weten. Als de procedure voorspoedig verloopt, en de gemeenteraad de benodigde middelen beschikbaar stelt, kan de brug er binnen een jaar vanaf nu liggen.

Constructie

De noodconstructie behelst hoge zichtbare stalen liggers op het brugdek. Hier zijn delen van de brug als het ware aan opgehangen. Deze liggers koppelde de aannemer aan stalen dwarsbalken aan de onderzijde van de brug. De stalen liggers an de bovenkant geleiden het verkeer automatisch. Er zijn twee rijbanen en ook de fietspaden zijn te gebruiken.

Naam van de brug
De gemeente gebruikte de afgelopen tijd de naam Reudinkbrug, vanwege de ligging in de buurt van de voormalige molen van Reudink. Formeel draagt de brug sinds mensenheugenis de naam Hoevenbrug. Die naam is minder bekend. De gemeente wil hier verandering in brengen de nieuwe brug, als deze klaar is, te voorzien van een naambordje met ‘Hoevenbrug’.