‘Belangstelling voor buizenstelsel internet buitengebied’

0
Foto ter illustratie (foto: Vladimir Kramer / unsplash.com)

LOCHEM – Het lege buizenstelsel dat een aantal Achterhoekse gemeenten – waaronder Lochem – wil aanleggen voor snel internet in het buitengebied heeft de belangstelling van een marktpartij. Uit de woorden van wethouder Bert Groot Wesseldijk was maandagavond op te maken dat het daarbij gaat om CIF. Hetzelfde bedrijf dat de huidige impasse heeft laten ontstaan dus.

Erg moeilijk te raden is het niet, want naast CIF en KPN zijn er in het land eigenlijk geen partijen die fysiek glasvezel aanleggen. De gemeenteraad wisselde tijdens een rondetafelgesprek met het college van gedachten over het plan.

Versnellen
Groot Wesseldijk gaf aan dat het doel van het van het buizenstelsel is om de komst van snel internet te versnellen. Als CIF daar brood in ziet is dat volgens de wethouder geen probleem. Simpel gesteld ziet CIF zich op dit moment geconfronteerd met geldgebrek. Investeerders willen eerst resultaten zien alvorens meer te investeren. De Achterhoekse gemeenten willen als het zo ver is een streepje voor hebben door een fors deel van de investering al voor eigen rekening te nemen. 

Terugverdienen
,,Als CIF daardoor voor ons kiest in plaats van bijvoorbeeld gemeenten in Overijssel of Brabant, is dat winst”, aldus Groot Wesseldijk. Door de gekozen methode is er geen sprake van ongeoorloofde staatssteun aan een commercieel bedrijf. De marktpartij moet immers betalen voor gebruik van de buizen. Lochem hoopt de kosten van aanleg zo in 20 tot maximaal 25 jaar terug te verdienen. Met de aanleg zijn vermoedelijk miljoenen euro’s gemoeid.

Combinaties
Groot Wesseldijk sluit niet uit dat uiteindelijk een combinatie van technieken uit de bus komt rollen. Zoals glasvezel door de lege buis en in de echte uithoeken van de gemeente masten voor draadloos internet.

Tijdens de bijeenkomst werd ook duidelijk dat er onder het kanaal en het spoor bij Lochem al buizen liggen. Van wie die zijn bleef onduidelijk maar daarmee zijn belangrijke obstakels gemakkelijker te nemen.

Er is een raadsvoorstel met meer details in de maak voor het buizenstelsel.