BBQ-weer op komst; maar doe het veilig

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Het belooft een warm weekend te worden waarin ook nog eens Vaderdag valt. Dan lonkt bij velen al snel de barbecue. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), waaronder ook de brandweer valt, komt met tips om het zomerse ritueel vooral veilig te houden.

Briketten
Het eerste advies is om houtskool of briketten als brandstof te gebruiken. Die laatste zijn veiliger omdat ze geen vonken produceren. Bovendien gloeien ze langer en gelijkmatiger. Bij het aansteken kunnen aanmaakblokjes of een speciale vloeistof worden gebruikt. Benzine, petroleum of spiritus zijn uit den boze. Na afloop kan een nog smeulende barbecue het veiligst worden afgedekt met zand. 

Gas
Wie een gas-barbecue bezit dient de gasslang regelmatig te controleren op gaatjes. Dat kan bijvoorbeeld met een beetje zeepsop. De gasfles dient rechtop naast de barbecue te staan.

Elektrisch
Bij gebruik van een elektrische barbecue moet men alert zijn op regen. Elektriciteit en water gaan slecht samen. Om diezelfde reden mag het apparaat ook nooit te dicht bij een vijver of zwembad staan. Het warmte-element in een elektrische barbecue dient regelmatig gecontroleerd te worden op roest en slijtage.

Algemene tips van de brandweer:
 Ga nooit in huis barbecueën! Gloeiend houtskool geeft veel koolmonoxide af. U
loopt dan het gevaar op koolmonoxidevergiftiging!

 Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de barbecue.

 Houd altijd een brandblusser of emmer schoon water bij de hand.

 U kunt niet overal zomaar barbecueën. Houd u aan de plaatselijke regels.

Hete kolen
Gooi de hete kolen uit de barbecue nooit meteen in de container. Door onderzoek van een recent voorval is komen vast te staan dat de kolen zelfs na een week nog voldoende hitte bevatten om een brand te veroorzaken. Dus eerst met voldoende water blussen voordat ze in de container worden gegooid.

Meer tips van de brandweer? Kijk HIER.