BBB dieselt ook het waterschap als grootste binnen

0
Foto ter illustratie (bron: #ElkeStemTelt )

LOCHEM/GORSSEL -Ook bij de verkiezingen voor het waterschap Rijn en IJssel is de BBB uit het niets de grootste partij geworden. De partij gaat – met bijna alle stemmen geteld – vrijwel zeker 9 van de 30 zetels bezetten in het algemeen bestuur van het waterschap. Het licht voor de hand dat de partij ook minstens één heemraad gaat leveren voor het dagelijks bestuur. Een heemraad is vergelijkbaar met een wethouder van een gemeente.

Donderdag werden voorlopige uitslagen bekend gemaakt die gelden voor het hele gebied van het waterschap Rijn en IJssel. Van de gemeente Lochem is nu alleen nog bekend dat de opkomst 69,84 procent was. Vier jaar geleden was dit bijna 62 procent. Toen gingen de meeste stemmen naar Vrienden van de Berkel (30,9%), VVD (17,2%) en Water Natuurlijk (16,41%). Hoe dit nu uitpakt is dus nog niet bekend.

CDA verliezer

In het gehele gebied van het waterschap vertaalde het goede resultaat van Vrienden van de Berkel in de Berkelgemeenten zich in 2019 in 2 zetels in het waterschapsbestuur. Daar blijft er nog maar één van over. De grote verliezer is ook hier het CDA, dat traditiegetrouw veel aanhangers onder boeren had. De partij gaat van 5 naar 3 zetels. De VVD gaat van 3 naar 2 zetels. Water Natuurlijk en PvdA handhaven zich op respectievelijk 5 en 4 zetels. Water natuurlijk is nu na BBB de op een na grootste fractie.

Water Natuurlijk is een landelijke waterschappartij die steun krijgt van veel natuur- en milieuorganisaties, maar ook van partijen als GroenLinks, D66 en Volt die niet met een eigen lijst meedoen aan de verkiezingen. Nieuwkomer Ondernemend Water behaalde een zetel. 50PLUS verliest er juist een en verdwijnt daarmee van het toneel. Dat geldt ook voor de Vereniging van Dorpshuizen en Kleine Kernen (VDKK), maar de partij had geen lijst meer aangemeld.

De volledige (voorlopige) uitslag voor Rijn en IJssel is te vinden in de tabel onder dit bericht.

Samenstelling

De heemraden vormen, samen met de dijkgraaf en de secretaris-directeur, het dagelijks bestuur van Rijn en IJssel. Momenteel leveren CDA, Water Natuurlijk en VVD een Heemraad. Een vierde zetel in het dagelijks bestuur is een zogeheten geborgde zetel voor de landbouw. Die wordt momenteel overigens bezet door Peter Schrijver uit Epse. De geborgde lijst van landbouworganisatie LTO verloor in het gewerd van BBB een zetel en ging van 3 naar 2. De Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE) handhaaft zich op 2 zetels.

Voorlopige uitslag waterschap Rijn en IJssel

Lijst Zetels 2023 Zetels 2019 verschil
CDA 3 5 -2
Water Natuurlijk 5 5 0
PvdA 4 4 0
VVD 2 3 -1
Vrienden van de Berkel 1 2 -1
AWP voor Water, Klimaat en natuur 1 1 0
50PLUS 0 1 -1
Ver. Dorsphuizen Kleine Kernen (VDKK) 0 1 -1
LTO 2 3 -1
Ver. Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE) 2 2 0
Kamer van Koophandel 0 1 -1
Boer Burger Beweging (BBB) 9 0 +9
Ondernemend Water 1 0 +1

(bron: waterschap Rijn en IJssel)