Barrelhouse hoofdgerecht tijdens Blues Rond de Kerk [video’s]

0
Tineke Schoemaker van Barrelhouse (foto: PR)

LOCHEM – Barrelhouse is de hoofdact van Blues Rond de Kerk 2018 dat dit jaar op zaterdag 7 juli wordt gehouden. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt. Verder treden de jonge Raaltenaar Tom Veltien met zijn band en GG & The Cruisers op.

Barrelhouse werd opgericht in 1974 en bestaat in 2018 dus exact 44 jaar, al was de band tussen 1987 en 1993 ‘even’ uit elkaar. Het gezicht en de stem van Barrelhouse is zangeres Tineke Schoemaker. De broertjes Laporte zorgen als sinds jaar en dag voor de gitaarpartijen. Bassist, accordeonist en mondharmonicaspelen Jan Willem Sligting was onlangs nog te zien in een tv-uitzending rond het 50-jarige bestaan van poptempel Paradiso. Hij werkte er 33 jaar lang als programmeur.

Tineke Schoemaker
De band – met Haarlem als thuisbasis – was bij de oprichting in feite de voormalige Oscar Benton Bluesband, om maar eens een ander Nederlands blues-icoon te noemen. Al snel volgden een paar bezettingswisselingen en in 1975 voegt de Alkmaarse zangeres Tineke Schoemaker zich bij het gezelschap. Vanaf dat moment groeide Barrelhouse uit tot een gewilde live-act.

De band speelt zorgvuldig gekozen bluescovers die worden voorzien van een nieuw arrangement, maar er staan ook eigen nummers op het repertoire. In 1976 verschijnt het eerste album ‘Who’s Missing’, dat op goede recensies kan rekenen. Met name de zang van Tineke Schoemaker trekt de aandacht.

Albert Collins
In 1979 wordt een concert met de Amerikaanse blues-grootheid Albert Collins vastgelegd en uitgebracht op plaat. In die tijd werkt de band ook samen met saxofonist Hans Dulfer en volgt een eerste optreden tijdens het North Sea Jazz Festival. Ze zouden daar nog regelmatig terugkeren.

In 1981 vertrekt Jan Willem Sligting naar Paradiso. En in 1984 besluit Tineke Schoemaker om eruit te stappen om met Rob van Donselaar (voorheen onder meer Bintangs, Oscar Benton en Vitesse) het duo One Two te vormen. Van Donselaar was ook producer van albums van Barrelhouse.

Tijdelijk einde
In 1987 stopt Barrelhouse omdat de band zonder Tineke Schoemaker een aanmerkelijk minder goed gevulde agenda krijgt. De zangeres neemt in 1993 zelf het initiatief om de band in de oorspronkelijke bezetting weer bij elkaar te halen. En dat werkt. De concertagenda is binnen korte tijd weer als vanouds en nieuwe albums volgen.

Zowel Barrelhouse als Tineke Schoemaker grossieren in onderscheidingen, waaronder de Dutch Blues Award en een Edison.

Lees verder onder de video…

GG & The Cruisers
GG & The Cruisers is een band rond ‘The Guitar Guy’ (GG) Henk de Ruiter uit het Drentse Gieten. Het is een band waarin ‘oldschool’ blues ‘newschool’ blues elkaar ontmoeten. Vele bluesstijlen worden met elkaar verweven en dat klinkt zowel eigentijds als ‘vintage’.

Het repertoire van de Cruisers bestaat zowel uit eigen werk, als uit bewerkingen van traditionele bluessongs van onder meer Big Bill Broonzy, Robert Johnson, Muddy Waters, Little Walter en Leadbelly. Op het repertoire staan ook nummers van Sonny Terry & Brownie Mcghee. Dit duo – de ene nagenoeg blind, de ander mank – was in de jaren ’70 meerdere malen met groot succes te gast tijdens de Lochemse Popmeeting.

Lees verder onder de video…

Tom Veltien Band
Tom Veltien is bij de echte liefhebber vermoedelijk al bekend. De nu 20-jarige Raaltenaar stond al op jonge leeftijd op het podium met zijn gitaar. Uiteraard op de planken van het grote Ribs & Blues Festival in zijn woonplaats maar ook op verschillende andere festival was hij te horen en te zien. Ook was hij al eens te gast bij café In den Olden Keijzer in Lochem én op IJsseljazz in Gorssel.

Tom Veltien is in muzikaal opzicht breed georiënteerd. Naast de blues interesseert hij zich ook voor het gitaarwerk van onder meer Pink Floyd en Dire Straits (Mark Knopfler). Daarvan zijn verschillende voorbeelden te vinden op YouTube.

Blues Rond de Kerk wordt gehouden op zaterdag 7 juli op de Kleine Markt in Lochem. De toegang is zoals altijd gratis.

Bekijk hieronder een video van de Tom Veltien Band: