Bandjesfabriek Lochem: de revival van de muziekcassette

1
Thomas Baur bij de cassetteloader die het hart vormt van de Bandjesfabriek (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM – ,,De jongste generaties zijn bij het zien van een cassettebandje geneigd het ding tegen het oor te houden om te horen of er geluid uit komt”, zegt eigenaar Thomas Baur (36) van de Bandjesfabriek in Lochem. Toch is het aloude cassettebandje bezig aan een revival. Baur hoopt de productie de komende jaren te verdubbelen van 15.000 naar zo’n 30.000 per jaar.

Laatste
Baur is liefhebber van oudere audiotechniek en had al een bedrijf voor reparatie en verkoop van vintage apparatuur en luidsprekers en met name van het merk Philips. Hij liep tegen een bandjesfabriek aan in Wierden. Die was te koop en het bleek de laatste in de Benelux te zijn. ,,Het ding heeft oorspronkelijk bijna een ton gekost. Voor de prijs van nieuwe auto kon ik het overnemen. En ik heb nu eenmaal meer met techniek en muziek dan met auto’s”, zegt Thomas Baur in zijn nieuwe bedrijfspand aan de Leichlweg in Lochem.

Loader
Het apparaat heet feitelijk een loader’. Het is een vrij compact apparaat dat lege cassettes laadt met magneetband van een grote spoel. De cassettes zelf – met alleen een aanlooptape – worden nog geproduceerd in Italië. Ze zijn er in alle kleuren maar ook transparant en desgewenst met glitters en fluoriserend. De Bandjesfabriek voorziet de cassettes van tape op elke gewenste lengte. ,,Dat kan bijna op de seconde nauwkeurig al nemen we een liefst marge van zo’n 15 seconden”, zo legt Baur uit.

Lees verder onder de foto…

De audiowerkplaats van Thomas Baur, inclusief vintage Philps-lichtbak (foto: LochemsNieuws.)

 Vorige eigenaar
Het apparaat uit Wierden heeft hij onder de knie gekregen door er op de oude locatie mee te werken. ,,Nadat hij het had uitgelegd liet de vorige eigenaar me mijn gang gaan. De man had er zoveel ervaring mee dat hij op afstand aan het geluid al hoorde als er iets niet goed ging. Hij stond dan al naast me voordat ik aan de bel trok”, vertelt Bauer.

Hart
Het bedrijf in Wierden – dat ook cd’s produceert – maakte nog slechts ongeveer 2000 bandjes per jaar. De vraag begon echter weer toe te nemen maar de eigenaar had daar niet veel zin meer in. Het ging hem wel zo aan het hart dat hij een koper zocht met ‘hart voor de zaak’. Dat werd dus Thomas uit Lochem.

Automaterialen
De bandjesfabriek draait op een vroege 80386-computer en is voorzien van veel luchtslangetjes en ventielen. ,,Ik ben een vaste klant geworden van de automaterialenhandel”, zegt Baur. Daar worden dat soort materialen verkocht. Originele onderdelen voor het zeker 25 oude apparaat – van het Amerikaanse merk King – zijn niet meer te vinden. Het ding kan 400 cassette per uur produceren. ,,Als het er zin in heeft”, voegt Baur eraan toe. ,,Als het draait kun je wel koffie gaan halen, maar geen koffie gaan drinken. Je moet erbij blijven.”

Lees verder onder de foto…

De dupliceerafdeling van de Bandjesfabriek (foto: LochemsNieuws)

Dupliceren
Samen met de loader werden ook zo’n 50 cassetterecorders overgenomen voor het dupliceren van de cassette. Het origineel komt van een master – tegenwoordig meestal een cd – en per keer kunnen 50 cassettes worden opgenomen. Omdat de de cassette veel wordt gebruikt als gadget of in een nichemarkt zijn de oplage vaak klein. Overigens is de cassette in de hardrock- en heavy-metal-scene nooit helemaal weg geweest.

Alternatief
Op dit moment wordt onder meer veel experimentele elektronische muziek uitgebracht op cassette. ,,In die scene willen artiesten en labels graag laten zien dat ze alternatief zijn. Anderen doen het uit nostalgische overwegingen”, aldus Baur.

Artiesten
Hij hoopt dat de cassette ook door gevestigde artiesten als een alternatieve geluidsdrager wordt ontdekt. ,,Het zou leuk zijn als bijvoorbeeld Jett Rebel en Ilse de Lange een album ook op cassette uitbrengen. Zulke artiesten hebben vaak trouwe fans die alles kopen wat wordt uitgebracht… zelfs als ze het niet kunnen afspelen.”

Info
De Bandjesfabriek wordt op 28 oktober officieel geopend.
Bekijk HIER de website.  En er is een Facebook-pagina.

 

Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)
De muziekcassette
Cassettebandjes zijn een vinding van Philips uit 1963. Met name in de jaren ’60, ’70 en ’80 namen ze een voorname plaats in in de muziekhandel. Bijna elke LP werd ook uitgebracht op cassette. De laatste werd zowel thuis, in de auto en op mobiele apparaten zoals de Walkman van Sony gebruikt. Het thuiskopiëren nam door de muziekcassette een enorme vlucht en leidde tot een kopieerheffing.

Door de komst van de cd werden zowel de LP als de cassette verdrongen.Muziek werd steeds minder op cassette uitgebracht en door de cd-brander verplaatste ook het thuiskopiëren zich naar de cd.

1 REACTIE

  1. Wat leuk Thomas dat je dit nostalgisch cassette bandje weer nieuw leven in brengt. Helemaal Top Maar ik heb een vraag, weet jij waar ik mijn Sony walkman kan later repareren ?

Comments are closed.