Afscheid van 13 Lochemse raadsleden

1
Twaalf vertrekkende raadsleden en één fractievertegenwoordiger. Vertrekkend raaddlid Roel Blaauw (GB) was digitaal bij de vergadering betrokken omdat hij in quarantaine zit (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – De gemeenteraad van Lochem telt vanaf woensdagavond 13 nieuwe gezichten. Tien van de zittende leden gaan door. Maandagavond werd afscheid genomen van evenzovele vertrekkende raadsleden. Een aantal van hen keert overigens nog wel terug als fractievertegenwoordiger en praten in de rol nog regelmatig mee tijdens de politieke avonden.

Maandag werden ook de geloofsbrieven van de 13 nieuwkomers onderzocht. Ze werden in orde bevonden, zodat zij woensdag geïnstalleerd kunnen worden. Die avond doet ‘informateur’ Jan Bart Wilschut verslag van zijn eerste rondje langs de partijen. De nieuwe raad gaat daarover in debat.

Mooie woorden

Voor de vertrekkende raadsleden had burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve mooie woorden in petto. Zij kregen daarop allemaal de gelegenheid om de collega’s en de publieke tribune kort toe te spreken. Daarbij werden vooral bedankjes en complimenten uitgedeeld, hoewel er ook enkele adviezen voor de nieuwe ploeg klonken. Zoals de oproep van Jolande van Borrendam van LochemGroen! om de controlerende taak serieus te nemen. Ze riep ook de coalitiepartijen op om de eigen wethouders wat strenger aan te pakken als beloftes niet worden nagekomen.

En Hamp Harmsen van D66 wees op het belang van locale democratie. Hij vindt het woord ‘burger’ niet meer gepast. “De mensen in de gemeente zijn inwoners. Dat zijn wij ook, maar wij zijn ook volksvertegenwoordigers.”

Video

Wie alle toespraakjes van de vertrekkende raadsleden wil beluisteren en bekijken kan terecht op de website van de gemeente Lochem.

 

1 REACTIE

Comments are closed.